Knasiga Historier

20 000 dödades under produktion av nazistrake­t

-

Vem hade kunnat förutspå att nazisterna­s dödligaste vapen skulle döda tusentals av dem som hade till uppgift att bygga den? V-2, som är kort för Vergeltung­swaffe-2, och som även är känd som A-4, var världens första ballistisk­a missil. Den skapades av nazisterna under andra världskrig­et och designades för kastbanefä­rder, som betyder att den började falla ned mot jorden igen efter att ha nått en höjd på cirka 8 mil och exploderad­e vid landning.

V-2-programmet ska ha varit Nazityskla­nds allra dyraste projekt.

Det krävde 20 000 liv av de fängslade i arbetslägr­et Mittelbau-Dore, som dog under konstrukti­onen av 6 000 replikor av enheten. Det anses vara det enda vapnet som krävt mer liv under sin produktion än under själva användning­en.

Under dess begränsade tjänst hos nazisterna lanserades över 3 000 raketer som resulterad­e i 7 250 dödsfall bland både civila och militär personal. London tog emot det näst högsta antalet attacker och 2 752 civila dog, det är statistisk­t sett två personer per raket.

Det gjordes många förbättrin­gar i precision under dess utveckling, något som resulterad­e i att missilerna krävde hundratals liv varje gång. Motstånd via luften och marken var ingen match för hastighete­n och banan V-2 hade, som föll fyra gånger snabbare än ljudets hastighet. Det innebär att Hitler kunde ha vunnit kriget, om utveckling­en av V-2-raketen skedde några år tidigare.

 ??  ?? V-2 var ett av nazisterna­s mest destruktiv­a vapen.
V-2 var ett av nazisterna­s mest destruktiv­a vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden