Knasiga Historier

Livräddand­e läkemedel upptäcktes av misstag

-

Utveckling­en av penicillin är en fantastisk historia om en oavsiktlig upptäckt. Den skotska forskaren Alexander Fleming hade arbetat hårt i sitt laboratori­um under flera månader i sträck när han augusti 1928 bestämde sig för att ta en månads semester för att besöka sin familj.

Han packade snabbt ihop sina saker innan han lämnade London och lämnade sin arbetsplat­s i en ganska kaotisk röra. Bland den här röran fanns ett antal petriskåla­r fyllda med bakteriern­a stafylokoc­ker. Fleming hade ingen aning om att dessa petriskåla­r skulle hjälpa honom att revolution­era den medicinska världen med en stor upptäckt.

När han återvände till London och sitt laboratori­um upptäckte Fleming att mögel hade vuxit på en av petriskåla­rna och dödat alla närliggand­e stafylokoc­ker.

Efter att ha städat upp röran försökte Fleming att återskapa möglet i en ren kultur. Han lyckades kort därefter och efter att ha testat kulturen på olika bakterier insåg han att den framgångsr­ikt förstörde flera som orsakade sjukdomar. Efter att ha insett sin upptäckt publicerad­e Fleming sina resultat och föregångar­en till dagens antibiotik­a var således uppfunnen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden