Knasiga Historier

Världens galnaste botemedel

-

Människan har genom historien sökt botemedel för alla möjliga sjukdomar. Vissa av dem baserades enbart på spekulatio­ner och blev några av de underligas­te procedurer­na du kan tänka dig, i hopp om att lätta patientens åkommor. Många behandling­ar var väldigt obekväma (för att inte tala om misslyckad­e), helt galna och ofta dödliga. Dessa tider krävde dock desperata åtgärder. Läs om några av historiens mest innovativa och galna botemedel och känn dig tacksam för att kunskapen inom medicin avancerat så mycket sedan dess.

 ??  ?? Gettestikl­arI början av 1900talet hävdade en falsk läkare att han kunde bota impotens genom att kirurgiskt implantera en gets testiklar i en mans pung. Som du säkert anar fungerade det inte.
Gettestikl­arI början av 1900talet hävdade en falsk läkare att han kunde bota impotens genom att kirurgiskt implantera en gets testiklar i en mans pung. Som du säkert anar fungerade det inte.
 ??  ?? Trepanatio­nDetta var en populär behandling som användes för att lindra huvudvärk och hjärnprobl­em. Proceduren att borra hål i skallen utfördes vanligtvis utan någon form av smärtlindr­ing eller bedövning.
Trepanatio­nDetta var en populär behandling som användes för att lindra huvudvärk och hjärnprobl­em. Proceduren att borra hål i skallen utfördes vanligtvis utan någon form av smärtlindr­ing eller bedövning.
 ??  ?? Kvicksilve­r mot könssjukdo­marKvicksi­lver var ett populärt botemedel vid allvarliga fall av syfilis. Det fungerade ofta, men patientern­a drabbades av en rad nya symptom, bland annat skakningar, muskelspas­mer och till och med hallucinat­ioner.
Kvicksilve­r mot könssjukdo­marKvicksi­lver var ett populärt botemedel vid allvarliga fall av syfilis. Det fungerade ofta, men patientern­a drabbades av en rad nya symptom, bland annat skakningar, muskelspas­mer och till och med hallucinat­ioner.
 ??  ?? Sova med en skalleI antikens Babylonien trodde man att ett kranium botade många plågor. Beroende på patientern­as problem blev de tillsagda att sova bredvid en skalle flera veckor i taget eller att kyssa eller slicka på skallen.
Sova med en skalleI antikens Babylonien trodde man att ett kranium botade många plågor. Beroende på patientern­as problem blev de tillsagda att sova bredvid en skalle flera veckor i taget eller att kyssa eller slicka på skallen.
 ??  ?? Åderlåtnin­gÅderlåtni­ng var populärt för att balansera ut nivåerna av gul galla, svart galla, slem och blod och användes för att bekämpa sjukdomar under tusentals år. Om du förlorade för mycket blod riskerade du dock att dö.
Åderlåtnin­gÅderlåtni­ng var populärt för att balansera ut nivåerna av gul galla, svart galla, slem och blod och användes för att bekämpa sjukdomar under tusentals år. Om du förlorade för mycket blod riskerade du dock att dö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden