Knasiga Historier

Urin och levande höns som medicin mot digerdöden

-

Digerdöden dödade upp till 200 miljoner människor över Europa och spred skräck bland 1300-talets kvinnor och män. I ren desperatio­n introducer­ades ett antal växtbasera­de behandling­ar som tagits fram för att hejda sjukdomen.

Drabbade fick ofta lösningar med malda smaragder eller brygder gjorda av krossade skal av nylagda fågelägg mixade med hackade ringblommo­r, öl och sirap. Det var framför allt sirap som användes, men den var tvungen att vara minst tio år gammal för att fungera. Andra effektiva botemedel ansågs vara urin, två glas om dagen skulle avvärja sjukdomen.

Behandling av pestbölder­na var lite svårare. Människor trodde att de kunde dra ut presten genom att hålla bröd mot bölderna eller genom att spänna fast en levande höna mot svullnader­na. Läkare upptäckte senare att det var ganska effektivt att dränera sårvätskan och göra grötomslag i sjukdomens tidigare stadier. Sådana grötomslag bestod av harts, rötter från madonnalil­jor och sedan torkat exkrement från människor, arsenik eller torkad padda.

Eftersom man ansåg att digerdöden spreds genom en typ av dålig, illaluktan­de luft trodde man att den bäst förebyggan­de metoden vara att bära runt på påsar med söta örter och kryddor (eller bollar av parfym som heter pormander) och bränna dem i hemmet. Många människor bestämde sig dock för att fasta, be och gå med flagellant­erna för att betala för sina synder. Den sista utvägen? Döda misstänkta häxor eller giftblanda­re.

 ??  ?? En pestläkare­s uniform från tidigt 1600-tal.
En pestläkare­s uniform från tidigt 1600-tal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden