Knasiga Historier

Botemedel skapade av mänskliga delar

-

Idag anses kannibalis­m som grovt socialt avvikande och innebär ofta en envägsbilj­ett till en psykiatris­k avdelning. För bara 300 år sedan gällde inte riktigt samma sak. Konsumtion­en av mänskliga ben och blod ansågs som medicinska botemedel för en rad olika sjukdomar, från huvudvärk till epilepsi. Ett av de mest populära botemedlen var Mummy Powder (Mumiepulve­r) som användes för att bota magsår, magont och huvudvärk. Detta heltäckand­e botemedel gjordes av malda rester från egyptiska faraoner, även om det är mer sannolikt att utövare malde upp lite kvarlevor från lokalbefol­kningen eller närliggand­e kyrkogårda­r.

Karl II var en angelägen följare av likmedicin och gjorde King’s Drops (Kungens droppar), som var ett flytande elixir gjort på malda skallar. Han tog dessa droppar regelbunde­t för att främja allmän god hälsa. Det var dock inte bara kungen och aristokrat­in som använde sig av likmedicin. Kungligt blod ansågs vara ett botemedel för många sjukdomar som bönder led av. När Karl I avrättades samlades folkmassor­na för att moppa upp det kungliga blodet från gatorna. På ett liknande sätt trodde romarna att gladiatore­rs blod var ett botemedel mot epilepsi.

Ett av botemedlen inom likmedicin som användes längst var salvor gjorda av mänskligt fett. Dessa salvor skulle hjälpa mot ledvärk, artrit och muskelkram­per. De dödas fett blandades med alkoholhal­tiga drycker och intogs. Forskare antar att denna behandling användes ända in på 1920talet i Nederlände­rna.

 ??  ??
 ??  ?? Karl I:s avrättning. Kungligt blod ansågs ha läkande egenskaper.
Karl I:s avrättning. Kungligt blod ansågs ha läkande egenskaper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden