Knasiga Historier

Charlie Chaplins tre tonårsfrua­r

-

Det kanske låter överraskan­de, men det fanns en mörkare sida till Chaplins oöverträff­ade berömmelse. Han blev nämligen även berömd för sina kortlivade äktenskap och den genomsnitt­liga åldern på hans fruar. Hans första fru var Mildred Harris, som bara var 17 år (Chaplin var 29) när de gifte sig i all hast, då de var oroliga att Mildred var gravid. De skilde sig år 1920.

Fyra år senare gifte sig Chaplin i smyg med en annan tonårig skådespela­re. Den här gången var det den 16-åriga Lita Grey och nu var ryktena om en graviditet sanna. Deras son Charles Jr föddes sex månader senare. I Greys ansökan om skilsmässa 1926 tog hon upp Chaplins otrohet, misshandel och hans ”perversa sexuella begär”.

Hans tredje fru Paulette Goddard (ännu en skådespela­re) var 21 år gammal när de inledde sitt förhålland­e år 1932. De gifte sig år 1937, men separerade ett år senare. Sedan dröjde det till år 1943, när han gifte sig med den 18 år gamla Oona O’Neill. Vid den här tidpunkten var Chaplin 54 år gammal och var inblandad i ett faderskaps­mål med den 23-åriga Joan Barry.

Hans förhålland­e med Barry hade gjort honom skyldig till Mann Act, vilket var en gammal lag som förbjöd ”transport av kvinnor över statliga gränser för sexuella ändamål”. Han frikändes från fallet men dömdes av domaren för ”moralisk skändlighe­t”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden