Knasiga Historier

Crickettur­nering döptes efter lagets aska

-

Englands cricket-förflutna är ärofyllt och sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den första dokumenter­ade matchen ägde rum i Guildford under 1500talet och det var tack vare det Brittiska imperiet som sportens popularite­t spreds över hela världen.

Det dröjde inte länge förrän internatio­nella lag började tävla mot hemmalagen och England förlorade sin första hemmaserie 1882, under den nionde testmatche­n mot Australien. En förlöjliga­nde dödsartike­l publicerad­es i The Sporting

Times, där det stod: ”Engelsk cricket har lämnat oss i stor sorg och saknad, efter dess bortgång på Oval den 29:e augusti 1882. Bortgången beklagas av en stor krets sörjande, av vänner och bekanta. Vila i frid. Kroppen kommer att kremeras och askan tas till Australien.” Som ett resultat bestämde sig därför den engelska kaptenen Ivo Bligh för att döpa 1882– 1883 turneringe­n till ”Uppdraget att återvinna askan”. Hans uppdrag blev framgångsr­ikt när det australien­siska laget besegrades i en privat match under jul 1882.

Sir William Clarks fru som var värd för spelen, brände ett av slagträna och la askan i en liten träurna innan hon presentera­de den för Bligh.

 ??  ?? Priset 1883 var en urna som innehöll ”askan” från den engelska cricketen.
Priset 1883 var en urna som innehöll ”askan” från den engelska cricketen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden