Temaserien Vetenskap-Kroppen

Portvinstå

-

Portvinstå är det samma som gikt, eller urinsyragi­kt, och kan vålla stor smärta och svullnad i den utsatta leden. Smärtan kommer plötsligt, ofta nattetid, och drabbar ofta stortån, fotleden och armbågen. Leden blir ofta svullen, röd och varm, och anfallet kan vara i över en vecka. När du äter vissa livsmedel kan urinsyra ansamlas i blodet och kristaller bildas i enskilda leder. Ju mer urinsyra du har i blodet, desto större risk löper du att drabbas av inflammati­on och ledvärk, även om det inte verkar gälla alla människor. Övervikt, diabetes och högt blodtryck bidrar också till höga nivåer av urinsyra.

Det kan hjälpa att lägga is (exempelvis en påse frysta ärtor) på leden, men det finns inte mycket forskning som visar någon effekt av vare sig av läkemedel eller ändrade kostvanor. Enligt den reumatolog­iska avdelninge­n på Haukelands sjukhus i Norge kan det hjälpa att undvika purinrik kost och alkohol. Mat som innehåller mycket puriner är inälvsmat, fiskrom, kräftor, hummer, viltkött, makrill, öring och öl.

Kost som kan öka urinsyran i blodet: · rött kött och inälvsmat, · socker, · alkohol (speciellt öl och sprit), · vätskedriv­ande läkemedel mot högt blodtryck, · acetylsali­cylsyra (till exempel Magnecyl, Aspirin, Treo).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden