Temaserien Vetenskap-Kroppen

Våra olika hudfärger

-

Vad är melanin och hur påverkar det hudfärgen?

Det ljusabsorb­erande pigmentet melanin är ett protein som ger huden dess naturliga färg. Hudfärgen beror på en kombinatio­n av gener med nedärvda egenskaper och mängden solljus huden utsätts för. Det är också melanin som ger färgen på håret, ögonen och flera av kroppens organ, bland annat hjärnan och innerörat.

Hudfärgen beror på koncentrat­ionen av melanin i huden och fördelning­en av ämnet i de olika hudlagren. I princip ger mindre melanin ljusare hud, medan mer av pigmentet ger mörkare hud. Melanin produceras av celler som kallas melanocyte­r och finns i överhudens understa lager (basalcells­lagret). De finns i små korn som kallas melanosome­r. Alla människor har ungefär lika många melanocyte­r, men hos människor med hud med mörkare färg är de mer aktiva.

När huden utsätts för Uv-strålning stimuleras produktion­en av melanin. Melanosome­rna rör sig ut mot hudens skyddande lager med överhudsce­ller genom melanocyte­rnas utskott, som kallas dendriter. Melaninet lagras sedan i överhudsce­llernas cellkärnor. Där skyddar det cellernas dna mot mutationer. Överhudsce­ller utgör huvuddelen – ungefär 95 procent – av de yttre hudlagren och bildar en barriär mellan kroppen och omvärlden. Melanin kan absorbera cancerfram­kallande Uv-strålning innan den kommer in i kroppens inre vävnader.

 ??  ?? Melanin och hudfärg MÖRK LJUS
Melanin och hudfärg MÖRK LJUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden