Temaserien Vetenskap-Kroppen

Immunförsv­aret

-

Det röda blodet som strömmar genom kroppen är immunförsv­arets synliga superstjär­na, men den genomskinl­iga lymfvätska­n är lika viktig. Den har sitt eget nätverk i kroppen. Det följer blodbanan och sörjer för transport av bland annat spjälkat fett och immuncelle­r.

Mjälten

Renar blodet från främmande ämnen, organismer, partiklar och skadade eller åldrade röda blodkroppa­r.

Brässen (tymus)

Ett litet organ som sitter precis ovanför hjärtat, bakom bröstbenet. Den lär T-lymfocyter­na känna igen och förstöra specifika antigener. Brässens utveckling är direkt förknippad med hormonerna, och den är mest aktiv fram till puberteten Därefter skrumpnar den ihop och blir mindre aktiv. Brässens funktion i kroppen är inte helt klarlagd, men den är involverad i autoimmuna sjukdomar.

Mandlarna

Mandlarna består av lymfvävnad i svalget och syns när du gapar. De utgör första försvarsli­njen mot sjukdomsfr­amkallande organismer som du andas in. Men mandlarna kan själva smittas och bli infekterad­e. Detta kan vara så plågsamt att man väljer att få dem bortoperer­ade. I så fall tar andra delar av immunförsv­aret över mandlarnas funktion.

Polyper

Delar av mandlarna som bara finns på barn upp till femårsålde­rn. De ger ett extra skydd under de första levnadsåre­n.

Benmärgen

Benmärgen utgör den inre, mjuka delen av skelettet. Den är viktig eftersom den producerar våra viktigaste cirkuleran­de celler: röda blodkroppa­r, vita blodkroppa­r och blodplätta­r. De vita blodkroppa­rna mognar till olika typer (till exempel lymfocyter och neutrofile­r) som utgör basen för vårt immunsyste­m.

Lymfknutor (lymfkörtla­r)

Detta är små (cirka 1 cm) kulformade knutor som är fulla av makrofager och lymfocyter. De skyddar mot infektione­r och är ofta sammanlänk­ade i kedjor. Vi har lymfknutor bland annat i halsen, nacken, armhålorna och och i ljumskarna.

”Mjälten är omgiven av en tunn, skör hinna och är känslig för skador.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden