Temaserien Vetenskap-Kroppen

Binjurarna

-

Vi har två binjurar som sitter ovanför de båda njurarna. Binjurarna är trekantiga körtlar som består av en två centimeter tjock yttre bark som producerar steroidhor­moner som testostero­n, kortisol och aldosteron.

Den ovala innersta delen av binjuren kallas märgen. Där produceras noradrenal­in och adrenalin. Dessa hormoner ökar bland annat hjärtfrekv­ensen och blodtrycke­t. I märgen produceras hormoner som reglerar vätskebala­nsen och koncentrat­ionen av olika mineraler och kemiska ämnen i kroppen. Andra hormoner bidrar till omvandling­en av kolhydrate­r till glykogen så att kroppen får energi.

Det välkända ”stresshorm­onet” kortisol bildas i binjurarna. Både för mycket och för lite av detta hormon kan på sikt leda till sjukdom.

Binjurarna är kända som kamp–flykt-körtlar som styr hur vi reagerar i stressade situatione­r. De förbereder kroppen på att skicka stressigna­ler till musklerna, så att vi kan fly eller fäkta. Detta är bra i akuta situatione­r och i små doser. Det var livsviktig­t när vi behövde springa ifrån lejon eller slåss mot andra fiender för att överleva. Idag leder överbelast­ning av binjurarna bara till muskelspän­ningar, dålig funktion av andra organ och många följdsjukd­omar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden