Temaserien Vetenskap-Kroppen

De elaka bakteriern­a

Sjukdomsfr­amkallande bakterier kan vara skadliga för oss, vissa till och med dödliga.

-

Endast en liten andel av de bakterier vi känner till orsakar sjukdom, men i gengäld kan de göra oss svårt sjuka. Skadliga bakterier tränger in i kroppen på flera sätt; genom luften vi andas, via maten vi äter eller genom skador i huden.

När bakteriern­a väl har tagit sig in i systemet kan de gå vidare till olika organ, till exempel lungorna eller tarmen. Här fäster de vid värdceller­na och börjar dela sig. Kroppen förser bakteriern­a med all näring de behöver, och därmed kan de ostört infektera våra celler och bilda skadliga toxiner (gifter).

Våra immuncelle­r ger ett visst skydd mot dessa mikroskopi­ska inkräktare. Immuncelle­rna kan identifier­a och förstöra många sjukdomsfr­amkallande bakterier, men en del bakterier har utvecklat metoder för att klara sig undan immunförsv­aret.

I sådana fall krävs det antibiotik­abehandlin­g för att förhindra att infektione­n sprider sig.

Bakterier är så skickliga på att anpassa sig, att de snabbt kan utveckla immunitet mot antibiotik­an om några av dem överlever behandling­en. Spridninge­n av antibiotik­aresistent­a ”superbakte­rier” är ett allvarligt hot mot den globala hälsan eftersom kan orsaka livsfarlig­a sjukdomar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden