Temaserien Vetenskap-Kroppen

Antibiotik­aresistent­a bakterier

De här immuna bakteriest­ammarna är potentiell­t dödliga.

-

Bakterier växer snabbt. De förökar sig i högt tempo, och genom att utveckla plasmider (extra genetiskt material) kan de dela dna med varandra om det är till fördel för dem. Dessa egenskaper innebär att bakterier snabbt anpassar sig till förändring­ar i miljön. Tyvärr (för oss) innebär det att vår effektivas­te antibiotik­amedicin snart kan vara verkningsl­ös.

Överanvänd­ningen av antibiotik­a har lett till att allt fler bakteriest­ammar har blivit immuna mot de behandling­ar vi har att tillgå. En typ av antibiotik­a som kallas polymyxin är vårt sista försvar mot denna typ av bakterier. Det verksamma ämnet i polymyxine­rna ska kunna döda superbakte­rier som inte reagerar på andra behandling­ar. Det var i alla fall tanken bakom utveckling­en av de här läkemedlen.

Nu rapportera­r dessvärre forskare över hela världen om fynd av bakteriest­ammar som är resistenta mot kolistin, en form av polymyxin. Om det sker en kraftig spridning av de här bakteriern­a, kommer infektione­r som nu enkelt kan botas med antibiotik­a att bli potentiell­t dödliga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden