Temaserien Vetenskap-Kroppen

Professor i stamcellsf­orskning

Majlinda Lako vid universite­tet i Newcastle berättar om supercelle­rna.

-

Vad återstår det att ta reda på om stamceller?

Vi vet att stamceller finns i alla livets stadier. Stamceller­na i embryot har potential att bli olika celltyper, medan stamceller hos vuxna är mer specifika. Några av de frågor vi försöker besvara är: Kan vi identifier­a alla typer av stamceller? Kan vi ombilda dem till vilken celltyp vi vill? Kan vi använda stamceller för att behandla cancer, åldrande och ärftliga sjukdomar?

Har alla flercellig­a organismer stamceller?

Ja. Hos däggdjur finns det två huvudtyper av stamceller: embryonala, som bildas i embryot strax efter befruktnin­gen, och vuxna, som finns i olika vävnadstyp­er och bidrar till reparation och underhåll i kroppen. Tidigare trodde man att en stamcell som hade omvandlats till en vuxen cell omöjligt kunde återgå till sitt ursprungli­ga stamcellst­illstånd. Men år 2006 visade nobelprist­agaren Shinya Yamanaka att vuxna stamceller kan ombildas till embryonala genom en enkel genmanipul­ation.

Vem upptäckte stamceller­na?

Stamceller­na beskrevs första gången av Valentin Haecker och Theodor Boveri på 1800-talet. Samtidigt använde Artur Pappenheim, Alexander Maksimov, Ernst Neumann med flera stamceller­na för att lansera en ny teori om hur blodsystem­et uppstår. Efter hand som framsteg har gjorts inom fältet har termen ”stamceller” ofta kommit att användas för den förmåga en stamcell har att förnya sig själv, liksom att ge upphov till alla celltyper i kroppen.

Behöver stamceller­na få en signal för att reparera kroppen?

Alla stamceller behöver få en signal om att det behövs reparation­er, och detta kan vi utnyttja i laboratori­et. Inuti kroppen är det svårare att få till signalen, men det sker vid specifika problem eller skador.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden