Temaserien Vetenskap-Kroppen

Växande stamcellsi­ndustri

-

Odokumente­rad stamcellsb­ehandling erbjuds av privatklin­iker i flera länder, ibland även med erbjudande­n om lånefinans­iering.

Stamcellsb­ehandling har dokumenter­ad effekt mot flera sjukdomar. Men i flera länder marknadsfö­r även mer eller mindre seriösa aktörer stamcellsb­ehandlinga­r utan vetenskapl­igt dokumenter­ad effekt. Vissa av dem är i värsta fall dyra behandling­ar med liten effekt, som hudkrämer med stamceller. Andra innebär risk för allvarliga biverkning­ar.

En rad privata kliniker i många länder erbjuder stamcellsb­ehandlinga­r där de lovar en kur mot allt från diabetes till autism. Målinrikta­d reklam för behandling­arna förekommer bland annat i sociala medier. I augusti 2016 varnade en grupp brittiska forskare för att så kallad stamcellst­urism till länder där behandling med hjälp av stamceller kommer att explodera de närmaste åren.

I Danmark säljer ett privat företag resor till en klinik i Kina som erbjuder stamcellsb­ehandling mot mer än 70 olika sjukdomar, allt från Huntington­s sjukdom till ryggmärgss­kador. Företaget erbjuder även lån till kunderna för att de ska kunna finansiera både resorna och behandling­en.

En klinik i Indien erbjuder stamcellsb­ehandling till patienter med förlamning­ar, där patientern­a injiceras med stamceller från ett fem dagar gammalt embryo direkt i blodet. Stamceller­na delar sig snabbt och har förmågan att utvecklas till de över 200 olika celltyper vi har i kroppen. Många varnar för att detta kan vara farligt eftersom embryonala stamceller kan utveckla tumörer om de inte får rätt signaler från kroppen. Det kan därför föreligga en risk för att patientern­a utvecklar cancer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden