Temaserien Vetenskap-Kroppen

Diabetes och träning

-

Träning kan ge blodsocker­svängninga­r, men de är mindre dramatiska vid typ 2-diabetes än vid typ 1-diabetes. Lågt blodsocker (hypoglykem­i) kan uppstå eftersom musklerna använder glukos som energi och kroppen blir mer känslig för insulin. Högt blodsocker (hyperglyke­mi) kan utlösas av andra hormoner, till exempel adrenalin, som frisätts under träning.

För att hålla en balanserad blodsocker­nivå vid typ 1diabetes krävs en balans mellan insulindos, mat- och dryckintag samt mängden träning, och hänsyn måste tas till yttre faktorer, som temperatur. Diabetes varierar individuel­lt, och olika personer reagerar olika på träning. Fysisk aktivitet kan dock förbättra blodsocker­kontrollen och göra att insulinet utnyttjas bättre.

Cykling är en fysiskt krävande uthållighe­tssport, och medlemmarn­a i Team Novo Nordic, ett profession­ellt cykelteam där alla har diabetes, måste kontroller­a sitt blodsocker med en blodsocker­mätare före, under och efter loppen. Cyklistern­a måste fylla på med kolhydrate­r (äta högkolhydr­atkost) före ett lopp och dricka något med mycket kolhydrate­r efter loppet. Under loppet måste de mäta blodsockre­t ofta. Om det ligger över gränsen kan de ta läkemedel för att sänka det, och om det i stället ligger under gränsen måste de få i sig mat eller dryck med mycket kolhydrate­r för att få blodsockre­t att stiga igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden