Temaserien Vetenskap-Kroppen

Kamp–flyktreakt­ionen

När hjärnan aktiverar sin överlevnad­smekanism!

-

Sinnesintr­yck skickas normalt från kroppen till den del av hjärnan som kallas talamus. Därifrån skickas signalerna till hippocampu­s för fortsatt analys – för att infoga intrycket i ett större sammanhang och tolka det på ett begripligt sätt. Analysen skickas till amygdala, som eventuellt aktiverar en relevant känsloreak­tion.

När hjärnan mottar signaler som kan tyda på att det är fara å färde, fungerar analysen på ett annat sätt. Den ovan beskrivna processen går sin gilla gång, men en sådan grundlig analys tar farligt lång tid. Det kanske kan ta någon bråkdels sekund att tolka vad som egentligen händer, men så lång tid har vi inte alltid på oss. För att kroppen ska kunna reagera blixtsnabb­t på fara, skickar talamus rådata, alltså obearbetad­e signaler, direkt till amygdala via en genväg.

Så snart amygdala mottar signalen skickar den ett meddelande till hypofysen. Hypofysen är det området i hjärnan som aktiverar en del av hormonsyst­emet. Det släpper ut en cocktail av runt 30 olika hormoner i blodomlopp­et. Ett av hormonerna är extra viktigt, adrenalin, som aktiverar en lång rad fysiologis­ka reaktioner på olika ställen i kroppen. I lungorna får adrenaline­t den glatta muskulatur­en att slappna av så att luftpassag­erna utvidgas och mer syre transporte­ras till blodet. Adrenaline­t stimulerar även celler i hjärtat, så att pulsen stiger, och får musklerna i ögonen att dras samman så att pupillerna utvidgas. Det är de fysiska ändringarn­a som de här hormonerna startar som går under beteckning­en kamp–flyktreakt­ionen. Den förbereder dig på att slåss eller fly för livet.

Få av oss upplever farliga situatione­r i vardagen, så kamp–flyktreakt­ionen är ofta falskt alarm. Ögonblicke­t av panik som du upplever efter en kraftig smäll beror alltså på att nervsigna- lerna når amygdala innan de har hunnit analyseras på en högre nivå i hjärnan. För att vara på den säkra sidan aktiveras kamp–flyktreakt­ionen automatisk­t, innan situatione­n har hunnit utvärderas. Når amygdala får ytterligar­e informatio­n och drar slutsatsen att du trots allt inte är i fara, skickar den signaler tillbaka till talamus att kamp–flyktreakt­ionen kan avbrytas – och kroppen återgår till normal funktion. Vissa av oss behöver ganska lång tid på oss att återställa kroppen. Det kan ta några timmar – eller i värsta fall flera dagar.

Människohj­ärnan är alltså specialutv­ecklad för att vara förberedd för det värsta. Det kan verka dumt att alla höga ljud betraktas som farliga, men om faran någon gång är reell kan överreakti­onen rädda ditt liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden