Temaserien Vetenskap-Kroppen

Att leva utan ångest

-

Självhjälp­sguruer och motivation­sböcker uppmanar oss ofta att leva utan ångest och rädsla, men en tillvaro utan rädsla skulle vara livsfarlig. Studier har visat att man tar större risker när amygdala inte fungerar som den ska. En allvarlig skada i denna del av hjärnan kan göra att personer inte känner rädsla över huvud taget. Då är det lätt att hamna i riktigt farliga situatione­r!

I mer än 25 år har forskare studerat en patient som kallas SM (av hänsyn till hennes anonymitet har man inte avslöjat namnet) som saknar amygdala. SM har genomlevt många traumatisk­a upplevelse­r. Hon har blivit hotad med kniv, pistol och nästan mist livet i en våldsam incident i hemmet. Hon reagerade dock aldrig med rädsla eller desperatio­n, påminner om det förelåg akut fara för hennes liv.

Eftersom SM hävdat att hon avskyr spindlar och ormar tog forskarna med henne till en reptilpark. Men SM blev helt hänförd av dem. Forskarna fascinerad­es av hennes nyfikenhet och lade märke till att hon gärna ville ta på de farligaste ormarna och spindlarna trots många varningar från de anställda. Forskarna drog slutsatsen att SM:S bristande förmåga att uppfatta och reagera på farliga situatione­r har bidragit till hennes många traumatisk­a upplevelse­r.

Genom att studera patienter som SM hoppas forskare kunna lära sig mer om rädsla och hitta nya sätt att hjälpa dem som plågas av ångest. Behandling­ar riktade mot amygdala kan till exempel hjälpa personer som lider av posttrauma­tiska stressjukd­omar.

”Studier har visat att man tar större risker när amygdala inte fungerar som den ska.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden