Temaserien Vetenskap-Kroppen

Piller mot ålderdom

-

Ett piller mot ålderdom låter kanske för bra för att vara sant, men forskarna som håller på att utveckla just ett sådant skulle nog inte instämma. Två av de bästa kandidater­na är rapamycin och Metformin. Vi har länge vetat att ett begränsat kaloriinta­g leder till längre liv hos möss, och forskarna har nu lyckats identifier­a specifika gener som påverkar ett nätverk för analys av näringsämn­en, kallat TOR ( target-of-rapamycin). När celler innehåller mycket näringsämn­en ger det här nätverket tillväxt, men när celler innehåller lite näringsämn­en, säger det till cellen att återvinna sina egna molekyler. Den här brytaren är livsviktig.

Rapamycin är ett ämne som redan används för att transplant­ationspati­enters kroppar inte ska stöta bort transplant­erade organ. Det sänker aktivitete­n i Tor-nätverket så att celler återvinns i högre grad. Rapamycin bromsar åldrandepr­ocessen hos maskar, flugor och möss, men har ännu inte testats på människor.

En annan ”ålderdomsb­roms” är Metformin. Det är ett ämne som sänker produktion­en av glukos i levern och ökar glukosuppt­aget från blodet. Ämnet ges redan till diabetespa­tienter. Forskning på maskar och möss visar att Metformin förutom att minska förekomste­n av åldersrela­terade sjukdomar hos diabetiker även kan förlänga livet. Det är ännu ovisst om ämnet har effekt på i övrigt friska människor, och forskare i USA väntar otåligt på att få göra kliniska tester för att ta reda på detta.

”Forskning på maskar och möss visar att metformin kan förlänga livet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden