Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad är déjà vu?

-

Runt 70 procent av oss upplever déjà vu en eller flera gånger under livet, men forskarna har inte någon bra förklaring på varför det sker. Fenomenet innebär en känsla av att man känner igen en situation, att detta har hänt tidigare, fast man aldrig har upplevt något liknande. Begreppet déjà vu användes för första gången av fransmanne­n Emile Boirac och betyder ”redan sett”.

Eftersom den här känslan som regel är väldigt vag och flyktig är den mycket svår att forska på. Déjà vu är vanligast hos unga vuxna, något som får forskarna att misstänka att upplevelse­n kan kopplas till dopaminniv­ån i hjärnan. Som regel är den högre i åldern 15–25 år.

Déjà vu inträffar alltid före en viss typ av epileptisk­a anfall. Det kan tyda på att både déjà vu och den här typen av epilepsi kan orsakas av att enskilda hjärncelle­r ”fuskar” eller överför elektriska signaler godtycklig­t. Dessa signaler kommer att ge en felaktig känsla av igenkännin­g. En annan teori är att kända drag – till exempel en butiksfasa­d eller en bild – kan kännas igen på ett undermedve­tet plan och ge oss känslan av att vi har upplevt det tidigare, även om vi är på en helt ny plats.

”Begreppet déjà vu användes för första gången av fransmanne­n Emile Boirac och betyder ’redan sett’.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden