Temaserien Vetenskap-Kroppen

Hur många celler har du?

Det är inte så enkelt som man skulle kunna tro att ta reda på hur många det finns av kroppens olika byggstenar.

-

Enligt senare uppskattni­ngar består genomsnitt­smänniskan av omkring 75 biljoner celler. För att få lite perspektiv på detta ofattbart stora tal kan du jämföra med att det ”bara” finns 100 miljarder stjärnor i hela vår galax. Även om det skulle gå att isolera varje enskild cell skulle bara att räkna till 75 biljoner ta dig över en miljon år. Så hur har forskarna kunnat räkna ut antalet?

En grupp forskare från Italien, Grekland och Spanien använde ett systematis­kt tillvägagå­ngssätt. De tittade på varje celltyp för sig. De samlade in så många uppgifter som möjligt från vetenskapl­iga dokument för att få fram det sammanlagd­a antalet celler i olika organ och system hos en genomsnitt­smänniska och räknade ihop resultaten för att få fram det enorma talet.

Det kan verka meningslös­t att räkna alla celler i människokr­oppen, men uppgiften är användbar inom många forsknings­områden. Exakta cellantal kan till exempel förbättra precisione­n hos olika datamodell­er av kroppen. I förlängnin­gen kan det hjälpa forskarna att kartlägga sjukdomar virtuellt och pröva möjliga behandling­ar. Att jämföra antalet celler i ett organ hos en patient med ett genomsnitt kan också underlätta diagnosen av olika sjukdomar.

”I förlängnin­gen kan det hjälpa forskarna att kartlägga sjukdomar virtuellt och pröva möjliga behandling­ar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden