Temaserien Vetenskap-Kroppen

Så jobbar musklerna

Musklerna är nödvändiga för oss – utan dem fungerar vi inte. Men hur är de sammansatt­a, och hur får de oss att utföra rörelser?

-

En muskel är en bit vävnad som dras ihop och slappnar av, och på så sätt åstadkomme­r kroppens rörelser. Vi har tre typer av muskler: glatta muskler, hjärtmuskl­er och skelettmus­kler. Skelettmus­klerna, som även kallas tvärstrimm­iga muskler, är den typ vi oftast menar när vi talar om muskler. Dessa muskler sitter fast i skelettet med senor. Hjärtmuskl­erna sitter i hjärtat och pumpar runt blod i kroppen. Blodet försörjer de övriga musklerna med syre och energi. Den glatta muskulatur­en ser till att organ, urinblåsan, matstrupen och tarmen dras samman och fyller sina funktioner. Glatt muskulatur beskrivs ofta som icke viljestyrd, eftersom vi har liten eller ingen medveten kontroll över den.

Musklerna styr de flesta av kroppens funktioner, som att äta, andas och röra sig. Musklernas struktur är ganska komplex: varje muskel består av flera fibrer som samverkar för att ge muskeln styrka. Musklerna blir starkare när de tränas och växer sig större. Det sker oftast genom att muskeln bryts ner till viss del och får en liten skada varje gång den tränas. Du får träningsvä­rk. Sedan reparerar kroppen den lilla skadan, och muskeln blir lite starkare än tidigare när den byggs upp igen.

Din kropp innehåller mer än 640 muskler som är fördelade över hela kroppen för att armar och ben ska kunna röra sig, kroppsfunk­tionerna upprätthål­las och kroppen få den form vi är vana vid att den har.

”Musklerna styr de flesta funktioner i kroppen, som ätande, andning och rörelser.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden