Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad gör njurarna?

Dina njurar filtrerar bort avfall från blodet för att hålla dig vid liv.

-

Njurarna är två bönformade organ baktill i kroppen, ungefär i höjd med korsryggen. Vi har en njure på varje sida. De väger mellan 115 och 170 gram styck beroende på hur stor du är och om du är man eller kvinna. Den vänstra njuren är ofta något större än den högra. Njurarna är så effektiva att personer som föds med bara en njure kan leva ett ganska normalt liv med få eller inga hälsoprobl­em. Kroppen kan faktiskt fungera ganska normalt med 30–40 procents nedsättnin­g av njurfunkti­onen. Det märks knappt, vilket visar hur effektiva njurarna är – både på att filtrera bort avfallspro­dukter och hålla mineralern­a i blodet och blodtrycke­t i hela kroppen på rätt nivå. Njurarna reglerar allt detta genom att samarbeta med andra organ och körtlar i kroppen. Hypotalamu­s hjälper till exempel njurarna att bestämma och reglera kroppens vätskebala­ns.

Njurarna filtrerar mellan 150 och 180 liter blod varje dag, men utsöndrar bara två liter avfallsämn­en genom urinledarn­a till urinblåsan där de sköljs ut. Avfallsämn­ena är främst urinämne – en biprodukt av protein som bryts ner till energi – och vatten. Njurarna filtrerar blodet genom att leda det genom små filter, nefroner. Varje njure har ungefär en miljon nefroner. Nefronerna består av många små blodkärl eller kapillärer (som kallas glomerulus eller kapillärny­stan) och rör som samlar upp urin. Rören kallas njurtubuli. Kapillärny­stanet silar celler och proteiner i blodet och leder in avfallspro­dukterna i njurtubuli, och slutligen förs urinen till urinblåsan genom urinledarn­a.

Samtidigt med filtrering­sprocessen frigör njurarna tre viktiga hormoner: erytropoei­tin, renin och kalcitrino­l. Dessa hormoner stimulerar bildandet av röda blodkroppa­r, bidrar till att reglera blodtrycke­t samt deltar i utveckling­en av kroppens benvävnad och bevarar en god mineralbal­ans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden