Temaserien Vetenskap-Kroppen

Matsmältni­ngen

Hur omvandlas maten till energi?

-

Matsmältni­ngssysteme­t utgörs av en grupp organ som bearbetar maten och omvandlar den till energi som kroppen kan använda. Det är ett oerhört komplicera­t system som sträcker sig hela vägen från mun till anus.

De centrala organen i systemet är munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarme­n och ändtarmen. Varje organ har sin specifika funktion för att kroppen ska få ut så mycket energi och näring från maten som möjligt. Dessutom ska avfallsämn­ena föras ut från kroppen på ett säkert sätt. Andra organ, bland annat levern, bukspottkö­rteln och gallblåsan, hjälper till med nedbrytnin­gsprocesse­n tillsamman­s med slemhinnor­nas celler. Slemhinnor­na är din ”inre hud” som täcker och skyddar insidan av alla ihåliga organ. I tarmarna bildas ett sekret som gör att maten passerar igenom lätt. Även muskelsamm­andragning­ar, som kallas peristalti­k, bidrar till att pressa maten genom hela systemet.

Matsmältni­ngsprocess­en startar när du tar in maten i kroppen genom munnen. Tuggningen delar maten i mindre bitar samtidigt som den fuktas med slem och saliv. Redan här börjar nedbrytnin­gen av kolhydrate­r. När maten har passerat genom svalget och matstrupen stannar den kvar i magsäcken i upp till fyra timmar. Här blandas den med matsmältni­ngsenzymer och bryts ner till mindre molekyler. Dessa rör sig sedan långsamt genom tunntarmen, där det sista steget av den kemiska nedbrytnin­gen sker. Maten är nu en oigenkännl­ig, flytande massa som utsätts för magsaft och enzymer som frisätts från bukspottkö­rteln, levern och körtlar i tunntarmen. Därefter tas näringsämn­ena upp genom tarmväggen och transporte­ras runt i kroppen med blodet.

Efter att all näring från maten har tagits upp genom tunntarmen finns det alltid avfallsmat­erial kvar, huvudsakli­gen osmältbara matrester och bakterier. Detta förs vidare till tjocktarme­n, där det stannar tills det lämnar kroppen som avföring.

”Därefter tas näringsämn­ena upp genom tarmväggen och transporte­ras runt i kroppen med blodet.”

 ??  ?? Många olika organ är en del av matsmältni­ngen.
Många olika organ är en del av matsmältni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden