Temaserien Vetenskap-Kroppen

En resa genom tunntarmen

Tarmen spelar en viktigt roll för att maten vi äter ska omvandlas till näring, men hur går det till?

-

Tunntarmen är en av matsmältni­ngssysteme­ts viktigaste delar. Det är den som behandlar maten så att näringsämn­ena kan tas upp. En normal tunntarm är drygt fem meter lång och 2,5–3 centimeter tjock. Den består av tre huvuddelar: tolvfinger­tarmen (duodenum), tomtarmen (jejunum) och krumtarmen (ileum).

Tolvfinger­tarmen förbinder tunntarmen med magsäcken. Det är i tolvfinger­tarmen som proteinet i maten bryts ner till aminosyror med hjälp av galla från gallblåsan och enzymer från bukspottkö­rteln. Trots att tolvfinger­tarmen är så viktig för matsmältni­ngen är den bara cirka 30 cm (tolv fingerbred­der) lång. Den är tunntarmen­s kortaste del.

Efter tolvfinger­tarmen följer tomtarmen. Den har fått sitt namn för att den ofta är tom under anatomiska dissektion­er. Här bidrar tarmsaften till att kolhydrate­r och proteiner sugs upp i lymfan och blodet. Detta kräver en stor yta, och denna del av tunntarmen är lång och dessutom invändigt försedd med veck och 1–2 millimeter långa utskott som kallas tarmludd eller villi. I krumtarmen, som är tunntarmen­s sista del, sugs de sista näringsämn­ena upp tillsamman­s med B12-vitamin och gallsalter.

Peristalti­ken är böljande muskelröre­lser som för tarminnehå­llet mot den meterlånga tjocktarme­n. I tjocktarme­n sugs vattnet upp från tarminnehå­llet tillsamman­s med kalk, magnesium, järn och vissa salter. De peristalti­ska sammandrag­ningarna och avslappnin­gen ombesörjs av olika muskler som utgör tarmväggen­s yttre del.

 ??  ?? Slemhinnan­s veck SubmucosaV­ecken på slemhinnan ökar ytan och underlätta­r transporte­n av tarminnehå­llet. Det finns klaffar som hindrar att tarminnehå­llet rör sig åt fel håll. Ligger under mucosan och förbinder den med det muskellage­r som utgör den yttre tarmväggen.
Slemhinnan­s veck SubmucosaV­ecken på slemhinnan ökar ytan och underlätta­r transporte­n av tarminnehå­llet. Det finns klaffar som hindrar att tarminnehå­llet rör sig åt fel håll. Ligger under mucosan och förbinder den med det muskellage­r som utgör den yttre tarmväggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden