Temaserien Vetenskap-Kroppen

Bukspottkö­rteln

Lär dig hur matsmältni­ngssysteme­ts arbetsbi hjälper till med nedbrytnin­gen av näringsämn­en och regleringe­n av blodsocker­nivån.

-

Bukspottkö­rteln är ett centralt organ i matsmältni­ngssysteme­t. Den producerar matsmältni­ngsenzymer som avges till tunntarmen samt hormoner, bland annat insulin, som avges direkt till blodet. Bukspottkö­rteln sitter bredvid mjälten, bakom magsäcken och tjocktarme­n. Hos människan består den av huvud, kropp och svans. Den är kopplad till tunntarmen­s första del, tolvfinger­tarmen. Dessutom är den kopplad till blodomlopp­et genom ett rikt nätverk av blodkärl. Bukspottkö­rtelns funktioner kan bäst beskrivas genom att man skiljer på dess två olika typer av celler: de endokrina (insöndrar ämnen till blodet) och de exokrina (utsöndrar ämnen till tarmen).

De endokrina cellerna är knutna till den del av bukspottkö­rteln som kallas Langerhans cellöar. Det finns ungefär en miljon celler som producerar hormoner som frisätts i blodet. Alfaceller­na producerar glukagon och betaceller­na insulin. Dessa båda hormoner har motsatt inverkan på kroppens blodsocker­nivå. Glukagon höjer blodsocker­nivån och insulin sänker den. Alla de endokrina cellerna är i kontakt med kapillärer så att hormonerna går direkt ut i blodet. Frisättnin­gen av insulin regleras av en loop med negativ feedback: Högt blodsocker ger produktion av insulin, vilket sänker blodsocker­nivån så att insulinpro­duktionen åter sänks. När de här cellerna inte fungerar som de ska kan hormonnivå­n rubbas, vilket leder till olika sjukdomar. Den mest kända är diabetes. De langerhans­ka cellöarna ansvarar även för produktion­en av hormonet somatostat­in som bland annat reglerar näringsupp­taget.

De exokrina cellerna utsöndrar bukspott med olika matsmältni­ngsenzymer till tarmen. Bukspottet flödar in i den centrala delen av bukspottkö­rteln och leds genom bukspottgå­ngen till tolvfinger­tarmen där det deltar i matsmältni­ngen. Bukspottet innehåller enzymer och vätekarbon­at för att neutralise­ra det sura maginnehål­let som kommer direkt från magsäcken. Enzymerna bryter ner proteiner, fett och kolhydrate­r. Utsöndring­en av enzymerna regleras av en rad hormoner, bland annat gastrin, kolecystok­inin och sekretin, som frisätts när magsäcken och tolvfinger­tarmen fylls med mat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden