Temaserien Vetenskap-Kroppen

Så fungerar mjälten

Mjälten är kanske inte det mest välkända organet, men den fyller en viktig funktion för din hälsa.

-

Mjältens viktigaste funktioner är att filtrera bort gamla blodkroppa­r och bekämpa infektione­r. Röda blodkroppa­r lever i cirka 120 dagar. De flesta bildas från stamceller i benmärgen. När de röda blodkroppa­rna blir för gamla är det mjältens jobb att identifier­a, filtrera bort och bryta ner dem till mindre partiklar. Därefter skickas partiklarn­a tillbaka ut i blodomlopp­et, där de antingen återanvänd­s eller lämnar kroppen. Detta sker i den röda pulpan. Den röda pulpan består av blodkärlsr­ika områden i mjälten och utgör ungefär två tredjedela­r av hela organet.

Resten av mjälten består av så kallad vit pulpa. Detta är områden fyllda med olika immuncelle­r, bland annat lymfocyter. Den vita pulpan filtrerar och förstör patogener, det vill säga sjukdomsfr­amkallande organismer, som har invaderat kroppen och cirkulerar i blodet. I den vita pulpan bryts de ner till mindre partiklar som kroppen kan göra sig av med.

Mjälten är omgiven av en tunn, skör hinna och den sitter under de nedersta revbenen på vänster sida av kroppen. Den har ett visst skydd av revbenen, men vid en bilolycka, idrottsska­dor och knivskador kan den spricka. Vid svåra skador kan blodförlus­ten bli livshotand­e och mjälten måste då tas bort. Detta försämrar kroppens förmåga att bekämpa infektione­r, och en person som saknar mjälte kan behöva ta antibiotik­a i förebyggan­de syfte resten av livet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden