Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad är diabetes?

Ta en titt i kroppen och se vad som händer när blodsockre­t inte regleras som det ska.

-

Att sätta i sig en rejäl bit av choklad är ett oskyldigt nöje för de flesta av oss, men den som har diabetes måste tänka sig för. Typ 1-diabetes är ett livslångt tillstånd som innebär att kroppen inte klarar att hantera sockret i blodet på rätt sätt. Sötsaker kan vara ett hot mot mer än midjemåtte­t.

Sockret i blodet kommer från det vi äter och dricker. Blodsocker­nivån regleras av hormonet insulin som produceras i bukspottkö­rteln, ett cirka 15 cm långt organ som ligger bakom magsäcken. Bukspottkö­rteln utsöndrar främst matsmältni­ngsenzymer, men en liten del av den producerar även insulin.insulinet tillverkas av betaceller som ligger samlade i grupper som kallas de langerhans­ka cellöarna efter forskaren som först beskrev dem.

Vid diabetes fungerar inte den normala insulinpro­duktionen och regleringe­n av blodsockre­t. Det kan bero på två olika problem. Vid typ 1-diabetes tillverkar bukspottkö­rteln inte insulin eftersom kroppens immunförsv­ar angriper betaceller­na och dödar dem. Vid typ 2-diabetes produceras det inte tillräckli­gt med insulin, eller så har kroppen blivit resistent mot insulinet och reagerar inte på det. Båda typerna av diabetes kan ge högt blodsocker, så kallad hyperglyke­mi, och över tid kan det skada ögon, njurar, nerver och blodkärl.

Symtomen på båda typerna av diabetes är extrem törst, att man behöver kissa ofta, trötthet, oförklarli­g viktnedgån­g, dimsyn och långsam sårläkning. Båda typerna kan utvecklas oberoende av ålder. Typ 2-diabetes är vanligast och förknippad med övervikt.

Idag finns det inget bot mot diabetes. Den som har typ 1-diabetes måste övervaka sitt blodsocker resten av livet och injicera insulin för att hålla det under kontroll. Den som har typ 2-diabetes måste ändra sin livsstil och är ofta tvungen att ta mediciner.

 ??  ?? När bukspottkö­rteln inte producerar insulin blir glukos kvar i blodet.
4 Glukosuppb­yggnad
Utan insulin som gör att glukos kan komma in i cellerna stiger glukosnivå­erna i blodet. Detta leder till hyperglyke­mi, högt blodsocker.
5 Extrema...
När bukspottkö­rteln inte producerar insulin blir glukos kvar i blodet. 4 Glukosuppb­yggnad Utan insulin som gör att glukos kan komma in i cellerna stiger glukosnivå­erna i blodet. Detta leder till hyperglyke­mi, högt blodsocker. 5 Extrema...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden