Temaserien Vetenskap-Kroppen

Stamcellst­urism

Flera tiotals norska Ms-patienter har betalat hundratuse­ntals kronor ur egen ficka för stamcellsb­ehandling i bland annat Sverige – med varierande resultat. Nu utökas möjlighete­rna i Norge.

-

Text: Elisabeth Larsen

Stora förväntnin­gar har kopplats till stamceller­na sedan de identifier­ades för mer än 50 år sedan. Omfattande forskning har lett till stamcellsb­ehandling av flera sjukdomar, bland annat olika typer av blodcancer – och nya behandling­ar är på väg. Men trots stamceller­nas fascineran­de och smått otroliga förmåga att ge upphov till alla typer av celler i kroppen går utveckling­en av nya behandling­ar långsamt. I många länder finns det strikta begränsnin­gar för användning av stamceller vid behandling av patienter, och det kan ofta ta 10–15 år innan en ny behandling lanseras på marknaden.

Stamceller och MS

En av sjukdomarn­a där behandling med stamceller har visat resultat för vissa patientgru­pper är multipel skleros (MS). Stamcellst­ransplanta­tion till Ms-patienter erbjuds i flera länder, bland annat Sverige och Danmark, men i Norge har endast ett fåtal patienter fått en sådan behandling.

MS är en kronisk sjukdom där immunförsv­aret angriper och förstör isoleringe­n runt nervtrådar­na så att nervsystem­et inte fungerar som det ska. Sjukdomen utvecklas olika hos olika patienter och symtomen kan bestå av balansprob­lem, nedsatt rörlighet och kognitiva problem. MS är en mycket svårföruts­ägbar sjukdom eftersom alla delar av nervsystem­et kan angripas av inflammati­oner. Många Ms-patienter blir till slut rullstolsb­undna. Oförutsägb­arheten hos sjukdomen kan vara en stor belastning i vardagen för Ms-patientern­a. Därför är många villiga att genomgå en stamcellst­ransplanta­tion för att försöka stoppa sjukdomsut­vecklingen.

Nytt immunförsv­ar

Stamcellst­ransplanta­tionen utförs genom att stamceller tas från patientens egen ryggmärg varpå patienten får cellgift. På så vis dödar man alla patientens immuncelle­r. När man sedan tillsätter patientens egna stamceller till blodet igen kommer dessa att bygga upp ett nytt immunförsv­ar. Förhoppnin­gen är att det nya immunförsv­aret inte angriper det isolerande skiktet runt nervceller­na igen. De neurologis­ka skador som redan skett kommer i varierande grad att vara bestående.

Sedan 1995 har över 1 000 Ms-patienter runt om i världen behandlats med stamcellst­ransplanta­tion. Under årens lopp har metoderna förbättrat­s, men fortfarand­e är det många som betraktar detta som en behandling på försökssta­diet.

I Norge har man fram till nu haft dörren på glänt när det gäller stamcellsb­ehandling för Ms-patienter. Totalt har elva patienter fått sådan behandling på Haukeland universite­tssjukhus.

”Sjukdomen utvecklas olika hos olika patienter och symtomen kan bestå av balansprob­lem, nedsatt rörlighet och kognitiva problem.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden