Temaserien Vetenskap-Kroppen

Cellernas drivkraft

Mitokondri­er, kroppens biologiska tusenkonst­närer, skapar den energi kroppen behöver!

-

Mitokondri­erna är cellernas batterier som omvandlar glukos, cellernas näring, och syre till energi. Muskelfibr­erna behöver energi för att vi ska kunna röra oss. Hjärncelle­rna behöver energi för att kommunicer­a med varandra och med resten av kroppen. Alla celler behöver energi för att dela sig och upprätthål­la cellcykeln, så att de inte dör. Detta är verkliga biologiska tusenkonst­närer.

Mitokondri­erna är pyttesmå organ inuti cellerna som producerar energi i form av adenosintr­ifosfat (ATP) genom att kombinera syre med näringsmol­ekyler som glukos. Det sker flera viktiga biokemiska reaktioner i mitokondri­erna. Citronsyra­cykeln som bryter ner fettsyror finns i mitokondri­erna. De styr betaoxidat­ionen och en rad andra reaktioner som leder till produktion av energi, här i form av ATP.

Mitokondri­er finns i nästan alla kroppens celler. De finns i de flesta eukaryota celler, det vill säga celler som har en kärna och omges av ett cellmembra­n som skiljer dem från omvärlden. Röda blodkroppa­r och bakterier har däremot inte mitokondri­er och saknar cellkärna. Antalet mitokondri­er varierar mellan olika typer av celler. Högenergic­eller som hjärtmuske­lceller innehåller många tusen mitokondri­er. Mitokondri­erna har följt evolutione­n. De uppstod troligen för över en miljard år sedan när större celler upptog mindre celler i sitt inre. Den yttre cellen blev efter hand beroende av den inre för sin energitill­försel, medan den inre blev beroende av den yttre för skydd.

Denna inre cell utvecklade­s till en mitokondri­e. De yttre cellerna utvecklade­s till att bli byggstenar i större cellsystem. Denna process kallas endosymbio­ntteorin, från grekiskans ”leva tillsamman­s på insidan”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden