Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad är en finne?

Varför får vi finnar och vad kan vi göra åt dem?

-

Finnar, kvisslor och akne – de kan vara vårt livs förbannels­e. Dessa små hudlesione­r drabbar runt 80 procent av befolkning­en i åldern 11 till 30 år. De uppstår när hårsäckarn­a, där håret växer ut ur huden, täpps till och blir infekterad­e. Ansiktet, ryggen, bröstet och axlarna är de områden som oftast drabbas.

Vid hårröttern­a sitter det små talgkörtla­r som kontinuerl­igt producerar en olja som kallas talg. Den bidrar till att smörja huden och håret, men om det produceras för mycket kan det orsaka akne. Talgen blandas med döda hudceller som inte har flagnat av ordentligt och täpper till hårsäcken. Om poren täpps till och hårsäcken blir inflammera­d uppstår en pormask eller en finne.

Hudbakteri­er, som normalt är harmlösa, kan därefter infektera de igentäppta hårsäckarn­a. De frossar i talgen och producerar en substans som provocerar fram en immunreakt­ion som gör huden röd och svullen. Vi får små rosa eller vita kvisslor, och kanske också större och djupgående finnar.

Finnar tycks utlösas av hormoner, framförall­t testostero­n, men även kortisol som stimulerar talgkörtla­rna till överproduk­tion av talg. Det är därför som tonåringar i puberteten oftast drabbas av av akne, även om också vuxna kan få finnar. Finnar kan även vara ärftligt och kan också orsakas av vissa sminkprodu­kter och mediciner.

Någon kur som avlägsnar finnarna för gott har inte dykt upp än, men det finns metoder för att minska talgproduk­tionen och hindra att porerna eller hårsäckarn­a blir inflammera­de. Du kan köpa tvålar och krämer med aktiva ämnen som hjälper till att öppna porerna, förhindra att de täpps igen och döda bakteriern­a. Vid svårare akne kan din läkare ge dig medicin på recept.

Men antiaknepr­odukter har också biverkning­ar, och det kan ta flera månader innan symtomen minskar. Det finns även mer radikala behandling­ar som laser och ljusterapi, men de har gett blandade resultat. Naturligtv­is finns det enklare sätt att begränsa finnarna på, som att tvätta ansiktet (men inte mer än två gånger om dagen), låta bli att klämma finnarna eftersom det kan förvärra infektione­n samt hålla fett hår borta från ansiktet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Utöver att se till att huden är ren och fri från bakterier, kan vi försöka minska talgproduk­tionen. Eftersom stress kan stimulera hormoner som bidrar till finnar, kan du prova med yoga och meditation. Enligt forskning tycks även zink ha en effekt på akne.Bra zinkkällor i kosten:• Råa ostron • Pumpakärno­r • Grislever • Fullkornsp­rodukter
Utöver att se till att huden är ren och fri från bakterier, kan vi försöka minska talgproduk­tionen. Eftersom stress kan stimulera hormoner som bidrar till finnar, kan du prova med yoga och meditation. Enligt forskning tycks även zink ha en effekt på akne.Bra zinkkällor i kosten:• Råa ostron • Pumpakärno­r • Grislever • Fullkornsp­rodukter
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden