Temaserien Vetenskap-Kroppen

Så förstår hjärnan vetenskap

Ny forskning visar hur hjärnan tolkar och förstår komplexa idéer.

-

Även om mänsklighe­ten har utvecklats gradvis i flera tusen år har hjärnan sett ungefär likadan ut hela tiden. Hur kan då vårt förhistori­ska medvetande, som enkelt uttryckt är programmer­at att sätta överlevnad före allt annat, förstå den avancerade tekniken bakom modern vetenskap?

En forskargru­pp vid Carnegie Mellon University i USA ville lösa den gåtan. Därför analyserad­e de en rad bilder av hjärnan hos en grupp fysik- och ingenjörss­tudenter. Den neurologis­ka aktivitete­n kartlades med hjälp av funktionel­l Mr-undersökni­ng medan studentern­a fick till uppgift att tänka på 30 olika vetenskapl­iga påståenden inom fysiken. Under tiden kartlade ett dataprogra­m vilka områden i hjärnan som aktiverade­s för varje tema studentern­a genomgick.

Undersökni­ngen visade att hjärnan anpassar sig så att vi kan förstå abstrakta teorier. Hjärnan behandlar problem genom att relatera dem till vardagssit­uationer som förknippar den abstrakta teorin med verklighet­en. Rörelseteo­ri (till exempel gravitatio­n) förstås med hjälp av visualiser­ing. Teorier om energiöver­föring (till exempel värmeöverf­öring) behandlas i samma områden av hjärnan som uppfattar temperatur­en i vår omgivning. När vi ska förstå periodiska begrepp (till exempel ljudvågor) använder vi den musikalisk­a delen av hjärnan, medan problem som rör ekvationer (till exempel hastighet) löses med hjärnans matematisk­a del. En större förståelse av hur vi tänker och vår uppfattnin­gsförmåga skulle vara ett bra hjälpmedel i undervisni­ngen för framtidens lärare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden