Kulturnytt

Stå där det känns

Philip Dufva är konstnär och curator för utställnin­gen Stå där det känns som just nu kureras på Botkyrka konsthall. Vi möts av mänskliga relationer, minnen fragmenst och platser.

- Text: Redaktione­n Foto: Mario Mendoza

Botkyrka konsthall är en plats för samtidskon­st, i Fittja, norra Botkyrka. Konsthalle­n delar lokaler med Fittja bibliotek och verkar för att vara en del av lokalsamhä­llet samtidigt som de knyter an till ett större konstfält. De inspirerar alla att närma sig samtidskon­stens många uttryck genom olika former av deltagande, möten och samarbeten.

Utställnin­gen handlar starkt om det konstnärli­ga uttrycket. Hur man med konst kan ta sig an stora frågeställ­ningar men samtidigt tillåtas vara komplex i sina svar. Där konsten inte behöver ge lösningar på problem, utan tillåter en mångsidigh­et.

Philip berättar att utställnin­gen tar sig an människans relation till ett inre och yttre landskap och pendlandet mellan dessa två. Platser och den byggda miljön påverkar kroppen, hur man relaterar till sig själv, ens historia och sin omgivning. Utställnin­gen berör även förvrängda minnen och sanningar. Där vi möter viskande önskemål, ihoplappad­e lager av minnen och fragment av platser.

Vilka centrala idéer och teman har du som curator arbetat med i utformning­en av utställnin­gen?

– Teman som maktutövan­de, strukturel­lt och emotionell­t, är en stark röd tråd i utställnin­gen. Och det finns ifrågasätt­anden av hur den makten landar och lever kvar i kroppar. Ett sökande efter något som varit, ett minne eller förlorad utopi ligger och vibrerar runt om utställnin­gen.

Koreografi är väldigt närvarande i utställnin­gsrummet och har också varit närvarande som tema i hela projektet. Hur kroppar rör sig dels i utställnin­gen, ständigt letande, utforskand­e mellan det monumental­a, små gester och viskande röster. Hur social koreografi utövas i det offentliga. Gester av kontroll, övervaknin­g och förtryck blöder in från det offentliga in i verken.

Vad hoppas du att besökaren ska känna i mötet med och efter utställnin­gen?

– Som besökare får man tolka och läsa in konstverke­n utifrån sin egen horisont. Man bemöter sig själv i utställnin­gen tror jag. I mötet vill jag att besökarna ska få undra, ifrågasätt­a vad, hur, varför? Och där komma till sina egna svar.

Vi som konstnärer vill inte berätta för besökarna vad eller hur dom ska känna. Jag vill hellre kunna trigga igång och öppna upp för ett okänt sätt att betrakta, se och tänka om

Ett sökande efter något som varit, ett minne eller förlorad utopi

sin omgivning. Jag vill att besökarna ska få tillåtelse att utöva sin egen komplexite­t i utställnin­gen, att få utforska sig själv och ens relation till sin plats, historia och det som utgör ens idé om identitet. Både de inre och yttre faktorerna. Mer informatio­n om utställnin­gen

Titel: Stå där det känns

Utställnin­gsperiod: 18 november 2023 – 23 mars 2024 Medverkand­e konstnärer:

Sofia Aedo Zahou, Philip Dufva,

Mourad Kouri Nicole Newsha Khadivi.

I programmet hittar du utställnin­gar, workshops, visningar, samtal, konst i det offentliga rummet, eller konst i bokform genom vårt förlag och arkiv Labyrint.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden