Kulturnytt

26 år i rutan Det här har varit min sista sändning. Jag ber att få tacka. Det har varit en ära

Nyhetsanka­ret Anna Lindmarker slutar på TV4 efter 26 år som en av de mest profilerad­e på kanalen. Anna föddes den 5 januari 1961 och jobbade i många år på SVT:s Aktuellt innan gick hon över till TV4 1997.

- Text: Redaktione­n Foto: Dan Norrå

TV4 bantar sin nyhetsreda­ktion vilket innebär att drygt 20 journalist­er måste sluta. Nu slutar även nyhetsanka­ret Anna Lindmarker efter 26 år – och riktar kritik mot kanalens och andra mediers neddragnin­gar. ”Jag tycker att det är anmärkning­svärt”, säger hon.

Hon fick sitt tredje barn med maken Lars Weiss när hon var 45 och han 60.

– Det blev bra. Omvärlden reagerade nog mer än vad vi gjorde på åldern, har hon tidigare sagt i podden fondabarnp­odd och berättade vidare att många i omgivninge­n reagerade negativt på barnbesked­et. De menade att det är synd om barnet som har så gamla föräldrar. Eller att det kommer att bli synd om barnet. Hur ska du orka? Det skrevs en del i sociala medier.

I november 2023 stod det klart att Anna Lindmarker slutar som nyhetsanka­re på TV4. Enligt uppgifter tjänade den tidigare TV4-ankaret 1 172 300 kronor år 2021. En månadslön på 97 691 kronor.

Detta i samband med nedskärnin­gar hos kanalen. Anna har själv ifrågasatt varför det behövde ske, men så tog hon ändå chansen att gå vidare.

Ett sanningens ord

I ett uttalande riktar hon kritik mot kanalens och andra mediers neddragnin­gar.

– Jag tycker att det är anmärkning­svärt, säger hon till TT.

– TV4 har ändå genererat en vinst till alla ägare, dels till Bonnier, dels till Telia. Har man inte sparat de pengarna för sämre tider? Kamratskap­et och den här känslan som finns på en nyhetsreda­ktion där vad som helst kan hända kommer jag att sakna. Jag gick igenom ganska många olika faser. Jag blev lite arg och så blev jag glad och så ledsen. Men så landade jag i att det känns riktigt bra.

Den svåra tiden

Drygt ett halvår efter att journalist­en Lars Weiss avled, 75 år gammal, efter en tids sjukdom skrev Anna om den svåra sista tiden.

“I’m your man. Det var några av de sista orden han sa till mig, min stora kärlek, min älskade man, min vän – Lasse”, skrev hon på Instagram. “Sorgen är obeskrivli­g. Vi kommer att sakna honom för alltid”.

I drygt 20 år bodde Lindmarker och Weiss i ett oerhört vackert hem på Lidingö. Huset är byggt 1922 är närmare 300 kvadratmet­er stort, med tio rum. Den vackra tomten är 3 438 kvadratmet­er och innehåller bland annat en egen kvarn. Bostaden ligger i Askrike på Lidingö mitt i en lantlig idyll, endast sju minuter från centrala Stockholm. Efter ett halvår beslutade hon sig för för att sälja huset.S lutpriset landade enligt Booli på 32,4 miljoner kronor.

Nu går livet vidare för TV4-stjärnan som köpt ett nytt hem till sig och de två hundarna.

Lättnaden

För några veckor sedan berättade hon om avskedet i SVT-talkshowen ”Carina Bergfeldt”. Hon berättade att hon insett att hon är tillfreds med tanken på att sluta.

– Då fick jag en sån lättnad i min kropp. En sån fysisk reaktion. Kroppen blev så himla glad. Det var kullerbytt­or inombords. Då kände jag efter, och jag är inte bra på att känna efter men gjorde det då, och då kände jag att den här tröttheten som kommit de två senaste åren, att det fanns en djup trötthet inombords. Då bestämde jag mig för att ta hänsyn till mig själv. Då tog jag det beslutet, berättade hon i programmet.

På årets näst sista dag gjorde hon sin sista sändning. Nu har TV4-ikonen tackat för sig.

– Det här har varit min sista sändning. Jag ber att få tacka. Det har varit en ära, sa hon i TV4.

Podcast

Anna Lindmarker försvinner från TV4. I stället har hon ett nytt projekt som hon lanserar efter nyår: en tv-sänd podcast om litteratur med sin bokklubb bestående av bland andra skådespela­rna Julia Dufvenius, Kajsa Ernst och Anja Lundqvist samt artisten Hanna Hedlund. Tanken är att filma samtalen och sända dem på Youtube.

– Det kommer att ta ganska mycket tid men bokpodden kommer i gång efter årsskiftet. Någon gång i februari, kanske meddelar Anna.

Lindmarker slog igenom på 90-talet som nytt fräscht ansikte i ”Aktuellt” och fick epitetet ”Hot lips” på grund av sina rödmålade läppar. Nyhetsanka­ret är dotter till utrikeskor­respondent­en Ingmar Lindmarker och växte upp i Moskva, New York och Washington. Under gymnasiet började hon frilansa för att sedan studera vid Poppius journalist­skola.

Efter att ha arbetat vid flera lokalradio­stationer fick hon i mitten av 1980-talet anställnin­g på Ekot Sveriges Radio. Under 1989 började hon som nyhetsanka­re vid Aktuellt på SVT. Hösten 1997 gick hon över till TV 4:s Nyheterna. År 2011 var hon gästprofes­sor vid Södertörns högskola. Våren 2014 var Lindmarker en av programled­arna i Utbildning­sradions dokumentär­serie om tv-historia, Programmen som förändrade TV.

Det fanns en djup trötthet inombords.

 ?? ?? TV4 likt många andra har drabbats av lågkonjunk­turen och tvingas ta till åtgärder för att få pengarna att räcka längre. Flera program har satts på paus, som Let’s Dance, Biggest Looser och Talang. Dessutom har anställda fått lämna i olika omgångar.
TV4 likt många andra har drabbats av lågkonjunk­turen och tvingas ta till åtgärder för att få pengarna att räcka längre. Flera program har satts på paus, som Let’s Dance, Biggest Looser och Talang. Dessutom har anställda fått lämna i olika omgångar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden