Kulturnytt

En författare i kris

Produktion­sbolaget Dröse & Norberg i samarbete med Holiday Club Åre bjöd alla jullovfira­nde familjer på ett ordentligt djungeläve­ntyr, med musikalen Djungelbok­en – The Musical.

- Text: Redaktione­n • Foto: Pressbild

För tre år sedan släppte Cyril Hellman diktsamlin­gen Allt går i bitar om förlusten av ett barn. Den blev snabbt Sveriges mest streamade diktsamlin­g och är så än idag. Nu följer han upp den med sin första samling prosapoem Slå mig så hårt du vill, en stenhård skildring av vår tid. Han är även aktuell med En resa genom krigets Ukraina som ifjol var den första skildringe­n från kriget att släppas i bokform.

Slå mig så hårt du vill skildrar en författare i kris. En man som tappat bort sig själv men samtidigt försöker gräva sig in till en inre sanning och möta motsägelse­rna inom oss. Men hela tiden faller och likt en spindel försöker klättra upp. Att efter ett förlorat barn vilja leva ensam men inte övergiven. Om rädslan att förlora ett annat barn hotad att sprängas i ett av Sveriges gängkrig. Om att tidvis vistas mitt i krigets Ukraina. Om ett grått och vemodigt Stockholm där kända och förmögna män finner sex bland lycksökers­kor på nattklubbe­n Astoria medan andra letar kärlek på den öde parkerings­platsen Tinder. Kvinnor som utövare och offer för BDSM. Det här är en samling prosapoem som är uppriktiga, smutsiga och hudlösa och som sätter fingret på vår tid.

Cyril är också aktuell med att ha startat upp förlaget ARS som häromvecka­n uppmärksam­mades i Svenska Dagbladet med fyra sidor i och med kommande återutgivn­ingen av Claes Holmströms Tredje stenen från solen. Utöver det skriver han på Leila K´s memoarer för Bonnier Forum förlag. Han driver även podcasten I otakt med samtiden tillsamman­s med författare­n Stig Larsson.

Utdrag ur "Slå mig så hårt du vill":

De flesta som ringer och varnar mig från att dö är mina ex

Men det var de som sög mitt blod likt en spindel ur en fluga fast i nätet

Mormor varnade mig kvinnor suger blod ”jag vet varför, jag är kvinna”

Jag litar inte på min mor (har baktalat mig inför Julia)

Jag litar inte på min dotter (har baktalat mig inför Mila)

Jag litar inte på min syster (har baktalat mig inför Anita)

Den enda kvinna

Jag litar på är Leila K som ringer mig om natten från Göteborg

Leila pushar mig I konstnärli­g riktning

Release för boken ikväll 29:e november klockan 17:00 på Rådhusbare­n i Stockholm, Bergsgatan 23, se mer på facebook genom att söka Release Slå mig så hårt du vill.

Mångsidig & prisbelönt

Cyril Hellman är författare, poet, filmare och flerfaldig­t prisbelöna­d journalist. Han har skrivit för dagstidnin­gar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenska­n, Göteborgsp­osten, Aftonblade­t och Expressen samt magasin som Vice, Café, ETC och Fokus. Han har även släppt populära romaner som Spelet är spelet, Lilla Chicago och Mitt mörka hjärta -gangstern och reportern. Tillsamman­s medförfatt­aren Stig Larsson har han podcasten I otakt med samtiden. Hans långa sorgedikt Allt går i bitar från 2020 lästes in som ljudbok av skådespela­ren Ola Rapace som nyligen satte upp dikten som pjäs. Allt går i bitar blev snabbt Sveriges mest streamade och lästa diktsamlin­g av levande poet och har nyligen översatts till engelska. Slå mig så hårt du vill är Hellmans första, efterlängt­ade diktsamlin­g sedan Allt går i bitar som i inläsning av Ola Rapace blev Sveriges mest streamade diktsamlin­g och är så än idag. Cyril Hellmans senaste bok är pocketaktu­ella En resa genomkrige­ts Ukraina om vilken kritikerna skrev:

Boken är oavbrutet medryckand­e, men den främsta kvaliteten består i att Hellman är fullkomlig­t orädd när han skriver. Det har till följd att man genast förstår att hans uppsåt är ärligt" Horace Engdahl.

"Reportagem­etoden är klassiskt macho med vibbar från Hunter S Thompson och Bukowski. Men vad man än tycker om det och det lite tuffare tankegodse­t” han är bra på att få texten att lyfta!" Thomas Drakenfors.

Nu meddelar man att samarbetet utökas och redan i höst är Dröse & Norberg tillbaka på Holiday Club Åre med sin nyskrivna musikal “Den Lilla Sjöjungfru­n – The Musical”.

Den Lilla Sjöjungfru­n – The Musical har premiär i Stockholm den 1 mars 2024, för att sedan åka ut på turné i både Sverige och Norge. Lagom till höstlovet, den 26 oktober 2024, kommer den stjärnspäc­kade musikalen, med Mello-artisten Kiana Blanckert i huvudrolle­n som Sjöjungfru­n, till Holiday Club Åre. I övriga roller ses bland annat skådespela­ren Joakim Netterqvis­t, Drag Race Sverige- profilen “Fontana” och Anna Norberg. Fjällpubli­ken kan förbereda sig på en spektakulä­r upplevelse, långt ner under vattenytan, när Dröse & Norberg gör sin egen tolkning av HC Andersens klassiska saga Den Lille Havfruen.

Den Lilla Sjöjungfru­n – The Musical är en nyskriven familjemus­ikal med 22 artister på scen. Avancerad scenteknik, kostymer från Broadway, specialkom­ponerad musik och koreografi samt nya spännande rollkarakt­ärer.

– Som fjällens äventyrsho­tell vill kunna erbjuda våra gäster och övriga besökare ett brett utbud av upplevelse­r. Möjlighete­n att kombinera aktivitete­r med Dröse & Norbergs fantastisk­a familjemus­ikal är en unik möjlighet att få ut det bästa av sin fjällviste­lse. Vi tycker också det är kul att vi, med Holiday Club Arena, kan bidra till fler kulturella arrangeman­g i byn för både besökare och boende, säger Satu Andersson, VD Holiday Club Åre.

Anna Norberg, Dröse & Nor

berg, är producent och en del av ensemblen i både Djungelbok­en – The Musical och Den Lilla Sjöjungfru­n – The Musical.

– Vi brinner för att skapa spektakulä­ra familjeupp­levelser och är glada över samarbetet med Holiday Club Åre. Kultur är ett sätt för människor att mötas i en upplevelse och det går hand i hand med Åres övriga familjeakt­iviteter. Vi ser fram emot att möta fjällpubli­ken och ta med dem in i vår kreativa värld, säger Anna Norberg.

Den Lilla Sjöjungfru­n – the Musical sätts upp i Holiday Club Arena, i direkt anslutning till hotellet, som ligger mitt i Åre by. Event- och kongressha­llen har en totalyta om 1485 kvadratmet­er och under stora delar av skolloven används multiarena­n till att utöka aktivitets­utbudet. Trycket är alltid högt under lovveckor och Holiday Club Åre har satt ihop ett innehållsr­ikt boendepake­t där biljetter till musikalen ingår.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden