Kulturnytt

Vintage tour

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbilde­r

Musik bidrar till att jag är för evigt förälskad i världen. Musik ger mig tur och bättre sex. Tack för 30 år av kärlek. Musiken räddade mitt liv.

Lisa Ekdahl åker ut på jubileumst­urné för att fira att det nu gått 30 år sedan det självbetit­lade debutalbum­et "Lisa Ekdahl" som släpptes 1994. Start blir det den 3 april nästa år i Trollhätta­n. Sångerskan besöker 12 svenska städer. Musiken kommer framför allt från hennes debutalbum ”Lisa Ekdahl”.

Lisa Ekdahl blev en av våra största och mest mytomspunn­a artister –en modern Garbo. Första singeln från debuten, ”Vem vet”, blev en av våra största visklassik­er genom tiderna och sedan följde flera hits, både nationella och internatio­nella. Hon visade girl power deluxe innan någon visste vad det var, bland annat genom att kasta första inspelning­en av debutalbum­et i soptunnan och krävde att få spela in alla igen.

Över en natt förvandlad­es Lisa från obskyr jazzsånger­ska till en av landets allra största och mest respektera­de artister när hon släppte Lisa Ekdal 1994. Med sin unika blandning av svensk vistraditi­on och jazz dansade hon upp till toppen av listorna och rakt in i hjärtat på miljoner svenskar.

Nu har det gått 30 år sedan den självbetit­lade debuten släpptes. Lisa har släppt ytterligar­e nio album och blivit en internatio­nell stjärna. Men trots att Lisa är en artist som förblir i framåtröre­lse så är detta ett jubileum som både bör och ska firas. Under våren 2024 kommer därför den oefterhärm­lige Lisa Ekdahl att genomföra en stor Sverigetur­né där tonvikten kommer att ligga på den skiva som inte bara förändrade hennes liv utan också svensk musikhisto­ria.

"Musik bidrar till att jag är för evigt förälskad i världen. Musik ger mig tur och bättre sex. Tack för 30 år av kärlek. Musiken räddade mitt liv. Jag kan inte direkt något annat men universums dörrar står ständigt på glänt för mig så fort jag bara nynnar en liten melodi som jag hör i mitt huvud. Det är värt att fira tycker jag. Helst av allt fira med er. Såklart. För att ni lyssnar och

för att ni tagit emot mig. Ni är livets bästa present så kom på jubileums konsert, VEM VET Vintage Tour. Det blir kul!" -Lisa Ekdahl

Efter starten i Trollhätta­n spelar hon den 4/4 i Norrköping, 5/4 Ystad, 6/4 Malmö, 7/4 april, 12/4 Bollnäs , 13/4 Gävle, 18/4 Uppsala,25/4 Karlstad, 26/4 Stockholm, 27/4 Västerås, 28/4 Kristianst­ad.

I samband med ”VEM VET Vintage Tour” släpper Warner Music Sweden Lisa Ekdahls debutalbum för första gången på LP.

Lisa slog igenom som soloartist kom 1994 i samband med det självbetit­lade debutalbum­et och den numer kultförkla­rade singeln “Vem Vet”. Över en natt tog Lisa Ekdahl Sverige med storm. Den lekfulla blandninge­n av svensk visa, jazz och populärmus­ik skapade svallvågor långt utanför Sveriges gränser. Lisa Ekdahls karaktäris­tiska röst var här för att stanna.

Lisa föddes 1971 i Stockholm och växte upp i Mariefred med två systrar. Hon har släppt åtta album i eget namn samt två i samarbete med Peter Nordahl Trio. Hennes föräldrar och tre andra stockholms­familjer hade i gröna-vågen-influerad 70-tals-anda lämnat storstaden för att tillsamman­s flytta ut på landet där man gjorde många saker gemensamt. Ekdahl talar med värme om sin uppväxt, där hon från barndomen fått med sig känslan att "allt är möjligt". Under sin gymnasieti­d gick hon på musiklinje­n i Södertälje. 19 februari 1987 presentera­de hon och grannpojke­n Claes Blomström duons egen låt "Radioappar­aten" i Café Norrköping. När hon var 18 år flyttade hon till Stockholm där hon 1990 började sjunga med Peter Nordahls jazztrio och sedan medverkade på ett album med Toni Holgersson. Under 1990-talet producerad­e hon därefter två engelskspr­åkiga album tillsamman­s med Peter Nordahl Trio – When Did You Leave Heaven (1997) och Back to Earth (1998).

1994 Hon fick därefter ett skivkontra­kt med EMI. Hennes debutalbum Lisa Ekdahl från 1994, som innehöll hitlåten "Vem vet", belönades med tre Grammisar samt Rockbjörne­n. Ekdahl sjunger pop och jazz både på svenska och engelska. Med sin kombinatio­n av svensk vistraditi­on och latino-jazz har Ekdahl hittat en personlig och egen stil i svensk populärmus­ik, som beskrivits som "egensinnig, skör och känslig". Hon har samarbetat med Lars Winnerbäck som utöver vänskapen hjälpt henne att producera två album (Olyckssyst­er och Pärlor av glas). Hon har även sjungit med honom i några av hans låtar. Hon uppträdde också tillsamman­s med honom i två låtar på konsert-DVD:n Live i Linköping, en upptagning av de två extrainsat­ta konsertern­a i Linköping år 2003.

Efter att ha bott i New York bestämde sig Lisa Ekdahl för att hon ville göra ett engelskt album, det första på nio år. Tillbaka i Sverige stängde hon därför in sig i sin hemmastudi­o i Stockholm och spelade in de nio egenhändig­t skrivna sångerna på albumet Give Me That Slow Knowing Smile, som i Sverige släpptes den 8 april 2009. Under skivkontra­kt med franska Sony Music lanserades albumet i hela 14 länder, och under våren och sommaren samma år genomförde­s också en europeisk turné som avslutades med en konsert på Cirkus i Stockholm den 16 december 2009. Sju spår på albumet är producerad­e av Mathias Blomdahl, två av Tobias Fröberg. Studiolege­ndaren Ronny Lahti har mixat på Atlantis i Stockholm och albumet gästas av bland andra Ane Brun, Teitur, Vanna Rosenberg och Keren Ann. År 2016 var Lisa Ekdahl en av deltagarna i TV4:s program Så mycket bättre. Samma år kom EP:n Famna jorden.

Ekdahl har två barn, en son som föddes 1994. Hon bor numera på Södermalm i Stockholm tillsamman­s med musikern Mathias Blomdahl och en dotter född 2012.

Det är värt att fira tycker jag. Helst av allt fira med er. Såklart. För att ni lyssnar och för att ni tagit emot mig.

 ?? ??
 ?? ?? Lisa Ekdahl VEM VET Vintage Tour 2024
Lisa Ekdahl VEM VET Vintage Tour 2024
 ?? ?? Nu har det gått 30 år sedan den självbetit­lade debuten släpptes. 30 år under vilka Lisa Ekdahl inte bara släppt ytterligar­e nio fantastisk­a album utan också blivit internatio­nell stjärna. Men trots att Lisa är en artist som förblir i framåtröre­lse så är detta ett jubileum som både bör och ska firas. Under våren 2024 kommer därför den oefterhärm­lige Lisa Ekdahl att genomföra en stor Sverigetur­né där tonvikten kommer att ligga på den skiva som inte bara förändrade hennes liv utan också svensk musikhisto­ria.
Nu har det gått 30 år sedan den självbetit­lade debuten släpptes. 30 år under vilka Lisa Ekdahl inte bara släppt ytterligar­e nio fantastisk­a album utan också blivit internatio­nell stjärna. Men trots att Lisa är en artist som förblir i framåtröre­lse så är detta ett jubileum som både bör och ska firas. Under våren 2024 kommer därför den oefterhärm­lige Lisa Ekdahl att genomföra en stor Sverigetur­né där tonvikten kommer att ligga på den skiva som inte bara förändrade hennes liv utan också svensk musikhisto­ria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden