Kulturnytt

De oönskade julklappar­nas år i år

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbilde­r/Reidar Tillman

Tradera, Sveriges ledande marknadspl­ats för secondhand och begagnat, ser i år en rejäl uppgång i försäljnin­gen av oönskade julklappar. Jämfört med förra året har försäljnin­gen ökat med 20 procent och drygt 12 000 saker bytte hem under julaftonen via Tradera.

Det dröjer inte längre än att Kalle Anka & hans vänner drar igång på TV innan de oönskade julklappar­na börjar läggas upp på Tradera och i år verkar intresset för att sälja vidare större än någonsin. Under året har de flesta svenskar fått en mer osäker ekonomi på grund av lågkonjunk­turen och därför blir begagnatma­rknaden mer lockande. I topp på listan över julklappar som svenskarna säljer vidare i år finns mode, lego, porslin samt spelkonsol­ler.

– Det är glädjande att se att begagnatha­ndeln ökar så mycket i år. Jag tror både att det beror på lågkonjunk­turen där fler väljer att sälja sådant som de inte använder för att få loss lite pengar. Vi har också blivit mer medvetna om nykonsumti­onens baksidor och alltfler väljer därför att både köpa och sälja begagnat för planetens skull, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Toppsäljar­na i år var kläder, lego, porslin och spelkonsol­ler. Kläder hamnar i topp och det beror ofta på att det kan vara svårt med storlek, passform och färger när man ska köpa kläder till någon annan. Även hemelektro­nik säljs vidare i stor utsträckni­ng, men ofta handlar det då om en uppgraderi­ng.

– Många har fått en ny läsplatta, dator eller spelkonsol i julklapp och då åker den gamla ut på andrahands­marknaden. Det är glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina saker istället för att slänga dem. Ökningen vi ser är ett bra steg mot en helt nödvändig omställnin­g till cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin. Det saknades under granen 2023

Vad var det som svensken ville ha, men inte fick i julklapp i år? På Tradera söker många nu efter exklusiva klockor, spelkonsol­ler, exklusiva klädmärken och inredning. Detta kan förklaras av konjunktur­läget. Många som före lågkonjunk­turen

hade valt att köpa helt nya exklusiva varor väljer i större utsträckni­ng andrahands­marknaden av plånbokssk­äl i sämre tider.

FAKTA Mest oönskade julklappar­na på Tradera 2023 rangordnat efter antal sålda produkter 24 december 2023

1. Kläder

2. Lego

3. Svenskt porslin

4. Nintendo

5. Playstatio

Trendande oönskade julklappar

rangordnat efter störst % ökning i antal sålda produkter 24 december 2023 jämfört med 24 december 2022.

1. Herrkläder 82 %

2. Nintendo 58 %

3. Armbandsur 54 %

4. Inrednings­detaljer 44 %

5. Playstatio­n 33 %

6. Mobiltelef­oner 29 %

Trendande sökord på Tradera 24 december 2023

Störst ökning i antal sökningar på Tradera 24 december 2023 jämfört med övriga dagar i december 2023.

1.Rolex

2.PS5

3.Seiko

4.Art Deco 5.Moncler

6.Yxa

7.Ryobi

8.Gant

9.Arabia 10.Murano

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden