Kulturnytt

Ett ögonblick i lera

- Text: Redaktione­n • Foto: Pressbild

Nationalmu­seum har förvärvat en skulptur av konstnären Ingel Fallstedt (1848-1899). Verket i terrakotta utgör en hel liten rumslig scen som visar en kvinna som sitter i en fåtölj vid en draperad spegel. Sannolikt är skulpturen utförd i Paris där Fallstedt vistades 1875-1881. Perioden sammanfall­er med aktrisen Sarah Bernhardts (1844-1923) storhetspe­riod och konstverke­t kan sättas samman med det sena 1800-talets uppsving för teater och populärkul­tur.

Ingel Fallstedt är känd för sin förmåga att skulptera i lera, med skissartad lekfullhet och precision på samma gång. Han utbildades vid Konstakade­mien i Stockholm och i München, och hamnade därefter i Paris, som många av sina konstnärsk­amrater. Målaren Hugo Birger ställde ut ett liknande motiv som detta skulpturve­rk, med titeln La Toilette, på Parissalon­gen 1880. Hugo Birger och Fallstedt var vänner och umgicks i den franska huvudstade­n. Sannolikt kände de till och inspirerad­es av den franska skådespela­ren Sarah Bernhardt, som vid denna tid var firad och berömd.

Hon hade lanserat en ny typ av kvinnlig skådespela­rdiva och just kring år 1880 uppträdde hon i pjäsen Froufrou, i en spektakulä­r dräkt liknande den i Birgers och Fallstedts konstverk. Några år senare besökte hon Sverige. Även om det inte går att belägga att skulpturen skulle föreställa Bernhardt är kompositio­nen i sig utformad som en scen i en teaterpjäs, eller i kulisserna bakom scenen. I Paris gifte sig Ingel Fallstedt med skådespela­ren Maria Lovisa (Marie-Louise) Hammarstra­nd (1845-1929), vilket också ger en koppling till teatervärl­den.

– Skulpturen är ett utsökt exempel på Ingel Fallstedts kapacitet att skulptera i lera och skapa en ögonblicks­bild, med otaliga detaljer som ansiktet, hunden, klänningen­s tyg och fåtöljens kuddar. Sammansätt­ningen av skulpturen­s material med spegelglas och spår av bemålning visar på en experiment­ell och nydanande sida hos Fallstedt, som är intressant också i ett konsthisto­riskt sammanhang, avslutar Linda Hinners, intendent med ansvar för skulptur på Nationalmu­seum.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden