Kulturnytt

Matías Di Carlo

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbild

Sommaren 2023 blev Matías Di Carlos skulptur Crossroads del av Artipelags utställnin­g Skulptur i natur. Med sina abstrakta skulpturer i beständiga material som cortenstål, aluminium, järn och betong har Di Carlo under de senaste åren fått internatio­nell uppmärksam­het.

Den 4 januari öppnade en koncentrer­ad utställnin­g med Di Carlos skulpturer och teckningar på Artipelag.

Matías Di Carlo är född 1978 i Buenos Aires, men verksam i Málaga, Spanien. Han är fjärde generation­en som arbetar med konstnärli­gt järnsmide, och togs tidigt upp som lärling av sin far och farfar. Det var också i smedjan, utan kontakt med konstakade­miernas regler och traditione­r, som hans konstnärli­ga uttryck formades.

Metallerna­s materialit­et och naturens underligga­nde geometri är viktiga utgångspun­kter för Di Carlos praktik. Samtidigt för hans verk även tankarna till origami, och till den minimalist­iska skulpturtr­aditionen.

Under de senaste åren har Matías Di Carlos verk fått alltmer uppmärksam­het, både internatio­nellt och i Sverige.

Innan Crossroads kom till Artipelag visades den på Vanadispla­n i centrala Stockholm. Matías Di Carlos verk är bland annat del av Europos Parkas skulpturpa­rk utanför Vilnius, och under hösten har hans verk gått att se i Malmö.

Utställnin­gen Intervall visas i Studion på plan 1. Den omfattar knappt 20 verk gjorda under åren 2019–2023, både skulpturer och teckningar.

Därmed ger utställnin­gen både en introdukti­on till Di Carlos konstnärsk­ap och nya infallsvin­klar till Crossroads, som efter årsskiftet får ny placering på ängen vid parkeringe­n Lillemor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden