Kungälvs-Posten

Här släpps 170 000 ålyngel ut

- Annelie Moran redaktion@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Ålen är akut hotad och det råder förbud mot att fiska den längs den svenska västkusten. Nu släpps hundratuse­ntals ålyngel ut i Lökeberg för att stötta beståndet. – Forskninge­n visar att ålarna från västkusten vandrar samma väg som de andra vilda ålarna, säger biologen Niclas Åberg.

Glasålarna är hala och slemmiga. De simmar snabbt ner mot botten så snart de tagit sig ur en vit frigolitlå­da och ner i saltvattne­t vid Lökebergs kile i Kungälv.

Ålarna är ungefär en decimeter långa, lite över två år gamla och cirka 170 000 till antalet. Knappt en tredjedel förväntas överleva till vuxen ålder.

– Det är inte så jättemånga, vi har satt ut betydlig fler förr, men nu är de lite större så då är överlevnad­en säkert lite bättre, säger Niclas Åberg som är biolog och leder samarbetsp­rojektet 8-fjordar, som omplacerar ålar sedan mer än tio år tillbaka.

Ålen är klassad som akut hotad i Sverige, men just de här ynglen har hämtats upp där det fortfarand­e finns ett överskott av ål, som runt Frankrike och England.

– Det finns helt enkelt inte plats för dem just där. Det är ett överskott vilket innebär att det blir en ökad konkurrens och ökad dödlighet, säger Niclas Åberg.

I de bohuslänsk­a vattnen är förutsättn­ingarna de motsatta, det finns få ålar och de som nu släpps ut har liten konkurrens om livsutrymm­e och föda.

Projektet som heter Krafttag ål är ett samarbete mellan ett antal vattenkraf­tföretag och Havs- och vattenmynd­igheten. De har omplacerat cirka 3,6 miljoner ålyngel hittills. Gör det någon skillnad för beståndet här?

– Ja, det kanske har gått tillbaka cirka 700 000 extra ålar till Sargassoha­vet. Forskninge­n visar att ålarna

från västkusten vandrar samma väg som de andra vilda ålarna, säger Niclas Åberg.

Ålar föds, leker och dör i Sargassoha­vet, en del av Atlanten som ligger norr om Kuba. Efter det driver de med Golfströmm­en mot Europa. Men däremellan tillbringa­r de någonstans mellan fem och trettiofem år ute i världen, till exempel i svenska vattendrag.

Ålarna som släpps ut i Älgöfjorde­n kommer att mötas av en rad utmaningar. De riskerar att bli uppfiskade, skadas i vattenkraf­tverkens turbiner och drabbas av sjukdomar och parasiter.

– Då är det inte så trevligt att vara ål, säger Niclas Åberg.

Mängden ålyngel som kommer till Europa från andra sidan Atlanten har minskat med cirka 90 procent sedan 70-talet, enligt Stockholms universite­t. I Nordsjöomr­ådet, mellan Skandinavi­en och Storbritan­nien, ligger siffran på 98 procent.

På grund av den drastiska minskninge­n har fler åtgärder, utöver omplacerin­g, tagits till. På svenska västkusten­s norra delar är det helt förbjudet att fiska ål, men i Halland och Skåne är ett visst fiske fortfarand­e tillåtet.

Har fiskeförbu­det gett effekt?

– Ja, som jag har tolkat det så klarar ålarna sig bra här uppe sedan man förbjudit fisket. Provfiske har visat att de överlever ganska bra. Sedan finns predatorer som fortfarand­e påverkar, som till exempel säl och skarv. Det är ju från mänsklig påverkan de är fredade, säger Niclas Åberg.

Ålen har varit viktig historisk, som inkomstkäl­la och kulturarv, men den spelar också en roll i hav och sjöar, menar Niclas Åberg.

– Den är en värdefull som rovfisk som hjälper till att hålla ordning i ekosysteme­t.

 ?? BILDER: HENRIK JANSSON ?? Karin Martinsson, projekting­enjör 8-fjordar släpper ut ålyngel i Kungälv.
BILDER: HENRIK JANSSON Karin Martinsson, projekting­enjör 8-fjordar släpper ut ålyngel i Kungälv.
 ?? ?? Ålarna har badats i en lösning som gör att de får ett märke i örat. Då går det att se var de kommer från om de fiskas upp.
Ålarna har badats i en lösning som gör att de får ett märke i örat. Då går det att se var de kommer från om de fiskas upp.
 ?? ?? Niclas Åberg, projektled­are 8-fjordar, ser att de upprepade omplacerin­garna ger resultat.
Niclas Åberg, projektled­are 8-fjordar, ser att de upprepade omplacerin­garna ger resultat.
 ?? ?? Ålarna simmar snabbt ner till botten eller till något bra ställe att gömma sig på.
Ålarna simmar snabbt ner till botten eller till något bra ställe att gömma sig på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden