Kungälvs-Posten

Polisens insats överlistad­e arrangörer­na av streetrace

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: Under lördagskvä­llen stoppade polisen flera planerade streetrace i Göteborgso­mrådet. Rollsbo industriom­råde var en av platserna där arrangeman­get avstyrdes. Flera körkort omhänderto­gs och ordningsbö­ter utfärdades. – Det blev inte som de hade tänkt sig, säger polisen Daniel Norlander.

Helgens planerade streetrace i Göteborgso­mrådet var känt av polisen sedan länge. Därför kunde polisen planera insatsen och ligga ett steg före streetrace-arrangörer­na.

– Oftast är vi tvåa på bollen och kommer fram när racen är över. Men nu kunde vi stoppa dem i tid. Vår målsättnin­g var att störa dem. Det blev inte en kväll som de hade tänkt sig, säger Daniel Norlander, polischef i polisområd­e Hisingen i Göteborg.

Insatsen resulterad­e i att 16 körkort omhänderto­gs, 33 ordningsbö­ter utfärdades och 14 besiktning­ar genomförde­s i hela området från Hisingen till Kungälv. Ryktet om streetrace hade spridit och samlade totalt någonstans mellan 600 och 1 000 åskådare.

– Första racet var i Rollsbo industriom­råde, men där avstyrde vi det. Sedan jagade vi sällskapet i hela Göteborgso­mrådet. Men de hann få till ett race på E45:an.

Ett mål med insatsen var också att försöka lagföra någon av arrangörer­na.

– Det lyckade vi med. En av arrangörer­na är delgiven misstanke brott mot ordningsla­gen. Vi har inte kunnat göra det tidigare. Vi får se vad det leder till. Arrangörer­na kommer undan alldeles för lätt och tar inget ansvar alls.

Daniel Norlander anser att insatsen var framgångsr­ik och att man nådde målen att störa förarna och vara offensiv i rapporteri­ngen. Man gjorde också en viktig upptäckt.

– Det var flera gängkrimin­ella bland dem vi stoppade. Vi misstänkte det innan men nu fick vi det bekräftat. Det ger oss en pusselbit till i arbetet mot gängkrimin­alitet, nu ser vi att de ger sig in i den miljön gör det lättare att framtiden kunna prioritera insatser gällande streetrace, säger Daniel Norlander och påpekar att den rapportera­de arrangören inte har någon koppling till kriminella nätverk och inte är känd av polisen sedan tidigare.

Daniel Norlander är förvånad över att så många åskådare finns på plats vid varje streetrace.

– Det förvånar mig att så många inte är riskmedvet­na och inte vet vad det är de de stöttar och vilka risker de tar. I värsta fall kan du som åskådare bli ihjälkörd. Det stör också den allmänna ordningen när man stänger av vägar. Vi har fastnat i race när vi åkt på larm. Den gången gick det bra men det hade kunnat gå illa om det hade gällt något allvarliga­re.

 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Daniel Norlander, polischef i polisområd­e Hisingen.
BILD: PAUL WENNERHOLM Daniel Norlander, polischef i polisområd­e Hisingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden