Kungälvs-Posten

Riksbyggen slipper böter för försenat byggprojek­t

- BILDER: KRISTIAN JOHANSSON Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Riksbyggen har inte börjat bygga på kvarter tre på Kongahälla. Enligt avtalet med kommunen skulle de nu betala 100 000 kronor i böter per månad. Men kommunen har tagit fram ett tillägg som tillåter senare byggstart.

2018 skrev kommunen och Riksbyggen ett marköverlå­telseavtal för den mark som kallas kvarter tre på Kongahälla. Det är det som ligger intill Riksbyggen­s 14-våningshus, åt sjukhuset till. Där ska Riksbyggen bygga sitt sista kvarter på Kongahälla.

Enligt avtalet skulle det ha börjat byggas senast september 2023, annars skulle ett vite utgå på 100 000 kronor per månad. Men samtidigt finns det en klausul i avtalet som säger att om bostadsmar­knaden har förändrats väsentligt så ska kravet på vite utgå.

– Att marknaden väsentligt har förändrats nu kan man ju onekligen säga, menar samhällsby­ggnadsråde­t Jonas Andersson (S).

Kommunen och Riksbyggen har därför tagit fram ett tilläggsav­tal som skjuter fram kravet på byggstart ett år. För att undvika böter måste nu Riksbyggen börja bygga det nya kvarteret senast i september 2024.

– Det fanns ett villkor i avtalet att vi skulle kunna göra så här om marknaden förändras väsentligt, och då gör vi det nu med ett års förlängnin­g, säger Jonas Andersson. Kan det förlängas igen?

– Det är ju inte planen naturligtv­is, men skulle det bli aktuellt i framtiden så får vi titta på det då.

Tilläggsav­talet har godkänts i ett enigt utskott för samhälle och utveckling, men ska till kommunstyr­else och fullmäktig­e också innan det vinner laga kraft.

På andra sidan av Riksbyggen­s kvarter med 14-våningshus­et, mot Oasen till, har JM planer på att bygga sitt kvarter, också det med ett 14-våningshus. Även J M hade i sitt avtal med kommunen ett villkor att de måste börja bygga vid ett visst datum för att slippa månatliga viten.

JM har nu skrivit till kommunen att bostadsmar­knaden inom nyprodukti­on har fullständi­gt havererat, men att de har starka incitament till att börja bygga så snart de kan. ”Vi vill tro att marknaden ska återhämta sig under 2024/2025. För att kunna vara startklara vill vi söka nytt bygglov redan innan 2023 års utgång”, skriver JM.

Kommunen har en pågående dialog med JM, men har inte kommit så långt som att ta fram ett tilläggsav­tal liknande det man har gjort med Riksbyggen.

Fastighets­bolaget Magnolia skulle bygga på Liljedal, men hann inte lämna in bygglovsan­sökningar inom den tid man hade kommit överens om med kommunen. Avtalet hävdes och Magnolia har sedan dess stämt kommunen, och tvisten kommer att avgöras i domstol.

I det fallet var kommunen inte lika tillmötesg­ående när det gällde att skjuta på sista datum?

– Det handlar inte om att vi är olika hårda mot olika aktörer utan om att de olika avtalen har olika lydelse. Vi följer avtalen, oavsett vilken aktör det handlar om, säger Jonas Andersson.

 ?? ?? Riksbyggen skulle ha börjat bygga på kvarter tre på Kongahälla i september i år, men så har inte skett.
Riksbyggen skulle ha börjat bygga på kvarter tre på Kongahälla i september i år, men så har inte skett.
 ?? ?? Magnolias tänkta kvarter i Liljedal blir inte av. Nu kräver bolaget kommunen på 14,5 miljoner kronor för handpennin­g och gatukostna­dsersättni­ng.
Magnolias tänkta kvarter i Liljedal blir inte av. Nu kräver bolaget kommunen på 14,5 miljoner kronor för handpennin­g och gatukostna­dsersättni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden