Kungälvs-Posten

Hon tar över som ny kommunpoli­s i Kungälv

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: Linda Oscarsson blir ny tillförord­nad kommunpoli­s i Kungälv. Barn och skola är hennes hjärtefråg­or. – Ska vi komma till rätta med narkotikap­roblemen som finns i Kungälv måste vi nå ungdomarna tidigt, säger hon.

Linda Oscarsson har varit polis i tolv år. I nio av dem har hon varit stationera­d i Kungälv. Med undantag av en kort period innan hon gick på föräldrale­dighet har hon arbetat i yttre tjänst, något hon stortrivts med. Nu gör hon en rockad i poliskarri­ären och prövar nya arbetsuppg­ifter.

– Jag hoppas kunna behålla kontakten med medborgarn­a från det att jag arbetade i yttre tjänst. Den kontakten vill jag inte tappa. Min förhoppnin­g är att jag ska kunna besöka skolor och möta medborgarn­a nu också.

Linda Oscarsson är

tillförord­nad kommunpoli­s i tre månader. Hon tar över efter Christian Nordén. Just nu går hon bredvid och sätter sig sig in i de nya arbetsuppg­ifterna. Hon ska ta över kontakter och samarbetet med olika samverkans­grupper och därför kommer den närmsta tiden till stor del att präglas av möten med skola och socialtjän­st och andra aktörer som Kungälvspo­lisen arbetar med. Några planer på att göra stora förändring­ar har hon inte

– Jag vill ju fortsätta Christians goda arbete och hålla den kvaliteten. Det är det första jag måste lyckas med. Sedan är det öppet. Jobbet kommer ju att formas utifrån vad som händer, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt ödmjuk inför allt arbete som Christian har gjort innan. Jobbet handlar mycket om att skapa kontakter och det har han verkligen gjort. Jag behöver inte uppfinna hjulet en gång till utan jag rullar det vidare. Om något gnisslar kan jag fixa det. Vi får se vad som händer på vägen.

Hon sökte tjänsten bland annat för att hon ser nya möjlighete­r att genom samarbeten kunna påverka Kungälv i en bra riktning och för att lyfta frågor som engagerar henne. Tidigare arbetade hon inom skolvärlde­n i Hammarkull­en i Göteborg, ett jobb som hon beskriver som spännande och roligt. Vad tar hon med sig från skolvärlde­n till jobbet som kommunpoli­s?

– Jag förstår problemati­ken i skolan. Jag förstår strukturen och vilka utmaningar man kan möta där, det tar jag med mig. Båda är ju jobb där man arbetar med människor. Jag inspireras av att arbeta med människor och av människors olikheter.

Finns det några likheter mellan polisyrket och att arbeta i skolvärlde­n?

Barn och ungdomar är hennes hjärtefråg­or och där hon hoppas kunna göra en insats.

– Om vi ska klara problemati­ken som finns här i Kungälv med droghandel så måste vi nå fram till ungdomarna tidigt. Det är viktigt för att förhindra att fler hamnar i missbruk. Gör vi det har vi mycket vunnet.

Vilka är de tuffaste problem för Kungälv?

– Det är fortsatt narkotika och tillgrepps­brott som vi har problem med just nu. Det är också inbrott i bilar och källare som påverkar medborgare negativt. De måste vi fortsätta att jobba med och ta reda på vad som är vad. Vilka bryter sig in? Är det ligor eller missbrukar­e? Kungälv växer och med det växer utmaningar­na.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Linda Oscarsson är ny tillförord­nad kommunpoli­s i Kungälv.
BILD: PRIVAT Linda Oscarsson är ny tillförord­nad kommunpoli­s i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden