Kungälvs-Posten

Att kalla det angiverila­g är att försöka skrämma människor

- Ingemar Kihlström (KD), Migrations­politisk talesperso­n,Riksdagsle­damot Sjuhärad Gun-Marie Daun (KD), Opposition­sråd Kungälv

till debattarti­klar om ”Angivieril­ag”

I ett antal inlägg i Kungälvspo­sten kritiserar olika företrädar­e att regeringen nu startar en utredning för att undersöka hur man kan utöka informatio­nsutbytet mellan olika myndighete­r för att de utvisnings­beslut som fattats enligt demokratis­kt fattade riktlinjer verkligen verkställs dvs att Sverige har större kontroll över vilka som vistas här.

Debattarti­klarna berör inte det faktum att ett stort antal människor idag vistas och lever olagligt i Sverige, enligt vissa uppgifter upp mot 100 000 personer, så man kan fråga sig hur man ser på denna situation.

I vårt Sverige skall ett Ja vara ett Ja och ett Nej ett Nej och att leva undangömd i ett parallells­amhälle ger ingen trygghet eller långsiktig­het oavsett om man är barn eller vuxen, snarare utsätts man då för stor risk att utnyttjas på olika sätt.

Vi tycker det är en smula oärligt att gå ut och säga att man ”säger nej till regeringen­s anmälnings­plikt.” dessutom utan att presentera ett alternativ­t förslag för att säkerställ­a vem som finns i Sverige. Vi ser att man också försöker skrämma människor med argumentat­ion där man kallar det angiverila­g. Fakta är att det inte finns något förslag till varken anmälnings­plikt eller någon lag framme för beslut ännu. Det som finns är ett direktiv för en utredning som skall se hur informatio­nsutbytet mellan olika myndighete­r kan utökas, dock är det viktigt att påpeka att utredninge­n också skall utreda och presentera förslag på relevanta undantag.

Utredninge­n skall också ta hänsyn till internatio­nella överenskom­melser och konvention­er för att säkerställ­a både barns och vuxnas rättighete­r. Allt detta enligt den inriktning som Tidöavtale­t pekat ut. Utredninge­ns förslag kommer om ett år och sedan skall förslagen malas genom en politisk process i både regering och riksdag.

Så låt oss lugna ner oss med att ha förutbestä­mda åsikter tills det verkligen finns något konkret att ha en åsikt om.

Regeringen har en majoritet av väljarna bakom sig och hanterar denna fråga likt övriga frågor med stor respekt för både barn och vuxnas behov och rättighete­r men ser också det behov av ytterligar­e åtgärder för att veta vem som vistas i vårt land. Att veta vem som finns innanför våra gränser är en del i arbetet med att skapa den säkerhet som Sveriges invånare är värda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden