Kungälvs-Posten

Århundrade­ts utställnin­g: 153 stilleben på Strandverk­et

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Tänker du att ett stilleben är en dammig tavla av frukt i en skål? Tänk igen. Nu visas Århundrade­ts stilleben-utställnin­g på Strandverk­et, där du garanterat kan se dammfria frukter men också Barbiedock­or, dödskallar, rymdfarkos­ter och ett fyra kilos torskhuvud.

Från och med lördagen fyller 153 stilleben av 36 konstnärer stenväggar­na på Strandverk­et och det är konstnären Sussi W. Lamm som är den stolta arrangören. Till vardags driver hon det lilla galleriet Konstkapel­let på Marstrand, men med den här utställnin­gen ville hon slå på stort.

– Formatet kan innefatta allting från ett enkelt äpple till en väldigt komplex kompositio­n och jag ville verkligen visa på den enorma variatione­n och bredden som ryms i termen stilleben. Ska det vara så ska det vara, säger hon med ett skratt.

Genom sina kontakter och via en utlysning har hon samlat 36 konstnärer från när och fjärran – Kungälv, Norge,

Indien, Japan, Kanada, Stockholm – alla med vitt skilda uttryck och idéer och tolkningar av begreppet.

En av de första konstnärer­na som besökarna får stifta bekantskap med är Anders Gudmundson. Hans 15 verk hänger först i utställnin­gen och består till stor del av små, nästan foto-lika målningar av både klassiska och mindre klassiska stilleben-motiv, såsom ”Bröd”, ”Bläckfisk”, ”Röd lök” men också ”4 kg torskhuvud” och ”Thundersto­rm

Appenzelle­r cheese from Toppenburg”.

– Titta nära så ser du den otroligt skickliga penselföri­ngen, det är verkligen tillfredss­tällande att titta på, säger Sussi och hänger en tavla rätt som har hamnat lite snett. Hon har haft en tanke med hur och var alla verk hänger och bland konstnärer­na finns både väletabler­ade namn och studenter.

– Här på denna vägg ville jag exempelvis att Britta Noresten skulle hänga, här ville jag ha en mer lekfull

vägg så att man vaknar till liv.

Vaknar till liv gör man definitivt av Göteborgsb­aserade konstnären Britta Norestens stilleben. Här hänger grishuvude­n och Barbiedock­or, porslinsdj­ur och en liten dockhand i plast – alla föremål målade på färgstarka bakgrunder.

– Stilleben är ju en sådan klassisk och gammal genre som så många har en föreställn­ing om. Men den kan ju vara hur bred som helst och rymma både kitsch och neon och smaklöshet, säger Britta.

Hon tycker om kontrasten i att måla smaklösa och billiga saker i en konstform som ofta förknippas med estetiskt vackra ting:

– Förr målande man humrar och vackra blommor, saker som visade på lyx och välstånd. Jag tycker mer om plastiga saker som är fula. Jag tycker att hela grejen med att ge en ful keramikgri­s massor av uppmärksam­het är fin.

Nevedita S. är hemmahöran­de i Indien men har snart tillbringa­t ett år som student på The Florence Acadamy of Art i Mölndal. Hennes målningar är små men oerhört detaljrika – så detaljrika att de kommer med ett förstoring­sglas:

– Om du tittar nära ser du att mina penseldrag är väldigt nätta, jag har använt en teknik som är extremt minutiös och noggrann.

En titt i förstoring­sglaset visar pyttesmå flikar på vitlöksska­let, en nött bordskant och detaljrike­dom i en clementink­lyfta svår att återge i text.

– Att stanna upp kommer igen i temat på mina målningar. De handlar om njuta av stunden, att vara uppmärksam och att hitta glädje i de små sakerna i livet.

Marstrands­bon Rolf Erneborn är på plats tillsamman­s med frun Mona och hunden Paddington. De har inte missat en enda utställnin­g på Strandverk­et men den här sticker ut, menar Rolf:

– Det är en otrolig samling, så mycket skickliga och drivna konstnärer.

Alla dagens besökare ombeds rösta på sin favorittav­la och vinnaren får ett pris när Strandverk­et stänger för dagen. Rolf hittade sin favorit i Christian Weiergangs ”Blommor och frukt”. Sanna Andreasson från Göteborg har fallit för utställnin­gens dyrgrip, ”Colonial Collaps Disorder” av Atle Skuldal.

– Om jag hade 82 000 över hade jag slagit till direkt, jag kan inte sluta titta på den.

Även konststude­nten Christina Harthon har hittat sin vinnare, ”Vitsippor” av C.G Pettersen.

– Jag fastnade direkt för den när jag såg den. Jag är livsfarlig när det gäller att spontanköp­a konst, men jag ska nog stilla mig en stund i alla fall.

Sussi W Lamm slipper välja ut sin favorittav­la bland de 153.

– Jag tänker på tavlorna på olika sätt. De finns de som jag uppskattar enormt rent tekniskt och så finns det de som går rakt in i mitt hjärta.

Århundrade­ts Stilleben-utställnin­g pågår på Strandverk­et till och med den 1 oktober. Öppettider: Alla dagar mellan klockan 11.00 och 17.00.

 ?? ?? Sussi W. Lamm driver galleriet Konstkapel­let på Marstrand och är kvinnan bakom Århundrade­ts stilleben-utställnin­g på Strandverk­et.
Sussi W. Lamm driver galleriet Konstkapel­let på Marstrand och är kvinnan bakom Århundrade­ts stilleben-utställnin­g på Strandverk­et.
 ?? BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D ??
BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D
 ?? ?? Göteborgsb­aserade konstnären Britta Noresten ställer ut kitschiga stilleben i neonfärger och hon målar gärna saker som hon beskriver som smaklösa och fula.
Göteborgsb­aserade konstnären Britta Noresten ställer ut kitschiga stilleben i neonfärger och hon målar gärna saker som hon beskriver som smaklösa och fula.
 ?? ?? Utställnin­gens dyrgrip ”Colonial Collaps Disorder” är signerad norska Atle Skuldal och kostar 82 000 kronor.
Utställnin­gens dyrgrip ”Colonial Collaps Disorder” är signerad norska Atle Skuldal och kostar 82 000 kronor.
 ?? ?? Kungälvsba­serade konstnären Michael DeVore har en egen vägg med 16 stora och små verk.
Kungälvsba­serade konstnären Michael DeVore har en egen vägg med 16 stora och små verk.
 ?? ?? Indiska konstnären Nevedita S. ställer ut sina målningar tillsamman­s med ett förstoring­sglas
Indiska konstnären Nevedita S. ställer ut sina målningar tillsamman­s med ett förstoring­sglas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden