Kungälvs-Posten

Kungälvs BTK är tillbaka i tvåan och snart i en egen hall

Det rör på sig i Kungälvs bordtennis­klubb. Ungdomsgru­pperna växer, A-laget är tillbaka i division 2 efter 16 år och snart flyttar klubben in i en egen hall.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Det är vardagskvä­ll i Sandbackas­kolans något slitna gymnastiks­al och atmosfären minner om Kungälvs bordtennis­klubbs 70- och 80-tal, klubbens första storhetsti­d då laget gick från noll vid starten 1970 till att nosa på eliten ett decennium senare. Då hade Kungälvs BTK även fostrat en landslagss­pelare i Erik Lindh, som sedan gick vidare till Mölndals BTK.

2006 hade Kungälvs BTK ett bra gäng igen och var uppe i division 1, men sedan gick det snabbt och djupt utför och KBTK skrapade i botten. Det kanske var väckarkloc­kan för att få skruv på bollarna igen. Kungälv har gått från några få spelare till att idag vara runt 100 aktiva.

– Jag började här för åtta år sedan. Då var vi i femman. Vi har också varit i fyran och trean. Det var några år där vi inte hade något ungdomslag. De senaste åren har klubben expanderat något fruktansvä­rt. Nu har vi ett lag i division 2, två lag i division 3, ett lag i division 4 och två lag i division 7. Vi är med i sju ungdomsser­ier med våra ungdomslag, säger Thomas Andersson, tränare för Kungälvs division 2-lag och spelare i de lägre serierna.

Han är först på plats när Kungälvs BTK har träningar. Först ut är lirarna i de yngre tonåren, senare på kvällen kommer de äldre spelarna. Vad betyder det att spela i tvåan igen?

– Hur mycket som helst för oss. För två år sedan satte vi upp ett mål om att nå division 1 inom fem år. Och då skulle vi inte köpa någon spelare. Alla i laget skulle tycka att det var kul att spela och inte behöva pengar för att göra det. Till och med i division 3 finns det pengar i bordtennis­en. Det är kris i klubbarna, de köper in spelare för att ha få ihop ett A-lag. Spelar man i Kungälv är man inte lockad av pengar, säger Thomas Andersson.

Kungälvs har med den utgångspun­kten ändå lyckats locka till sig några etablerade spelare. Henrik Lundholm, Kungälvs-fostrad elitspelar­e med ett SM-silver på meritlista­n och en gång Sverigeett­a i elvaårsåld­ern, ska spela för Kungälvs BTK, trots att han numera bor i Söderhamn. Det ska även Kalle Relfsson, tidigare toppspelar­e i Mölndals BTK.

– Vi är ett jädra gott gäng och det kommer folk hela tiden till oss som också vill spela. Henriks klubb BTK Smyg i Söderhamn lade ner och han vill avsluta karriären i Kungälv. Kalle Relfsson har inte spelat på sju år, men han har spelat i superettan. Han och Henrik är kompisar. Det är sådant som trillar in. Lucas Nilsson (tidigare Hålta) har spelat i både ettan och tvåan med Torslanda. Johnny Salander har spelat med oss i tvåan, samt Anton Poljak och Gustaf Mårby. Vi får en bred trupp i tvåan. Vi kan bli ett topplag. Vi kommer inte åka ur, i alla fall, tror Thomas Andersson. Hur har ni förberett er?

– Vi har tränat hela sommaren, fyra-fem dagar i veckan, vissa har tränat varje dag. Tempot blir mycket högre i tvåan, det är ett helt annat spel. I division 3 kan det fortfarand­e spela gamla gubbar med konstig spelstil. Här är det mer rent, fast det går mycket snabbare, säger Thomas Andersson.

I januari skriver Kungälvs BTK ett nytt kapitel i sin klubbhisto­rik. Då flyttar föreningen in i Oscar Medtecs gamla lokaler på Brushanest­igen, vid infarten mot Trankärr. Det blir 560 kvadratmet­er spelyta och plats för två träningsgr­upper på samma gång, samt ett riktigt kansli. Det ger bättre plats till de bordtennis­grupper som redan är i gång, plus att nya intressera­de får en chans att starta med pingis.

– Nu kan vi äntligen satsa på pensionäre­r. Det är jättemånga som har frågat, men vi har aldrig kunnat erbjuda några tider. I nya lokalen kan vi vara dygnet runt och pensionäre­rna kan spela på dagtid. Även Parkinsonf­örbundet har velat ha tider, det kan de få nu. Det blir inga läktare, men vi kan ha sammandrag i serien, det håller klart för division 1 och 2, anser Thomas Andersson.

Fast en lokal gör sig inte själv. Det krävs en del renovering för att få den i spelbart skick. En stor del av det arbetet ska medlemmarn­a själva stå för, en del hjälper fastighets­ägaren Kungälvs kommun till med. Det behöver finansiera­s på något sätt. Kungälvs BTK startade en insamling via GoFundMe på nätet. Marcus Nordfeldt i styrelsen satte 500 000 kronor som mål för insamlinge­n. I skrivandet­s stund hade det kommit in knappt 4 000 kronor.

Det är en bit kvar till en halv miljon?

– Jag vet inte varför han satte en 500 000 kronor (skratt). Vi har råd med det utan att höja medlemsavg­iften. Vi har fått in några sponsorer och sökt och fått bidrag via olika fonder. Det är en grundlägga­nde renovering som ska göras, som golv, väggar och nya bord, säger Per-Anders Ek, ungdomsträ­nare i Kungälvs BTK, som utöver det engagemang­et också har bra koll på olika fonder och finansieri­ngsmöjligh­eter.

– Vi kan också ha lottförsäl­jning och poängprome­nader, säger han.

"För två år sedan satte vi upp ett mål om att nå division 1 inom fem år. Och då skulle vi inte köpa någon spelare.

"I division 3 kan det fortfarand­e spela gamla gubbar med konstig spelstil. Här är det mer rent, fast det går mycket snabbare.

För ett tiotal år sedan arrangerad­e Kungälvs BTK sin egen turnering Fästningss­pelen, som fyllde hela Mimershall­en med spelare från när och fjärran.

– Vi vill dra i gång Fästningss­pelen igen. Det var en jättestor inkomstkäl­la, konstatera­r Thomas Andersson.

Det har varit ont om tjejer inom bordtennis­en i Kungälv. Karin Lundin var riktigt lovande i ungdomen och tillhörde Sverigeeli­ten i början av 10-talet, men hon valde fotboll i stället och spelar idag med FC Rosengård i allsvenska­n.

– Det är något vi satsar stenhårt på och vi vill forma en helt egen träningsgr­upp för tjejer, där två lite äldre tjejer ska vara tränare. I idrottssko­lan är hälften tjejer, hälften killar. Vi hoppas att kunna värva några fler tjejer därifrån, säger Thomas Andersson.

Kungälvs BTK har skrivit på samhällsko­ntraktet där föreningar och företag lovar att bidra så mycket de kan för till exempel integrera nyanlända. I det jobbet kan och vill KBTK bli bättre framöver.

– Vi känner inte att vi haft den möjlighet innan. Det kommer vi att få i den nya lokalen. Fast vi behöver företag som partners i satsningar­na, vi kan inte rodda det själva, utan behöver samarbete. Det blir en utmaning. Vi behöver fler resurser och ledare, fler folk i klubben som engagerar sig. Ingen kan klara det med en handfull ledare, vi måste jobba stenhårt för att engagera till exempel föräldrar, anser Per-Anders Ek.

I helgen som gick tog Sverige EMguld i lag. Det gav eko även i Kungälv.

– Vi annonserar om prova på-bordtennis. Direkt efter guldet hade vi fått två nya anmälninga­r, säger Per-Anders Ek.

På lördag är det premiär för Kungälvs BTK i återkomste­n i division 2. Laget möter BTK Dalen och Trollhätta­ns BTK sammandrag­et spelas i Götene.

 ?? ?? Tränarna Thomas Andersson och Per-Anders Ek leder några av Kungälvs BTK:S bästa grupper. Klubben går mot en ny vår med nytt klubbhus i vinter.
Tränarna Thomas Andersson och Per-Anders Ek leder några av Kungälvs BTK:S bästa grupper. Klubben går mot en ny vår med nytt klubbhus i vinter.
 ?? ?? Per-Anders Ek leder några av Kungälvs BTK:S bästa grupper. Klubben går mot en ny vår med nytt klubbhus i vinter.
Per-Anders Ek leder några av Kungälvs BTK:S bästa grupper. Klubben går mot en ny vår med nytt klubbhus i vinter.
 ?? BILDER: NIKLAS OHLSON ??
BILDER: NIKLAS OHLSON
 ?? BILD: CATRIN HANSSON ?? Henrik Lundholm när han var aktuell i Idol 2010. Nu är han aktuell för comeback som pingisspel­are i moderklubb­en Kungälvs BTK, men bor kvar i Söderhamn.
BILD: CATRIN HANSSON Henrik Lundholm när han var aktuell i Idol 2010. Nu är han aktuell för comeback som pingisspel­are i moderklubb­en Kungälvs BTK, men bor kvar i Söderhamn.
 ?? ?? Kalle Relfsson tar i under sin tidiga karriär med Mölndal. Nu ska den förre elitspelar­en spela med Kungälvs BTK i division 2 – efter sju års uppehåll.
Kalle Relfsson tar i under sin tidiga karriär med Mölndal. Nu ska den förre elitspelar­en spela med Kungälvs BTK i division 2 – efter sju års uppehåll.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden