Kungälvs-Posten

Sarah Edsberger frisk och i form – sköter träningen på egen hand

Långdistan­slöparen Sarah Edsberger har haft en bra månad och hittills en frisk säsong. – Det har gått jättebra, säger hon.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se BILD: MATTIAS LANDSTRÖM BILD: NIKLAS OHLSON

Marstrands snabbaste steg har kämpat mot både skador och sjukdomar i flera år. Säsongerna har inte riktigt kommit i gång och om de gjort det, har de abrupt stannat upp på grund av nya skavanker. I år bestämde sig Sarah Edsberger för ett annorlunda upplägg där hon inte pressade sig på samma sätt. Hon har också valt att vara sin egen tränare.

– Jag bestämde mig i början av året att jag ville träna själv och testa dag för dag, eftersom jag har varit skadad så mycket. Det känns i kroppen, den svarar riktigt bra. Och jag utmanar inte kroppen på det viset. Lite känningar har man efteråt, men det är det alltid och är inte som att vara skadad, säger Sarah Edsberger, som 2023 bland annat gjorde sitt bästa Göteborgsv­arvet på flera år.

Hennes klubb Hälle IF har inga invändning­ar mot hennes egentränin­g.

– Nej, i klubben är de glada att jag är frisk, säger Sarah Edsberger, som ska köra vidare med sitt upplägg året ut.

I helgen sprang hon Kretsloppe­t i Borås, ett lopp på tio kilometer med konkurrens av en hel del elitlöpare. Sarah slutade trea.

– Jag var sex sekunder från pers på tio kilometer. Innan året är slut har jag ett nytt personligt rekord. Om jag inte blir sjuk. I Borås var det många kvinnor som sprang på 37 minuter och det är inte vanligt. Jag lyckades ta bronset, det trodde jag inte att jag skulle klara, säger Sarah Edsberger.

I början av september var hon i Helsingbor­g och sprang en halvmara.

– Där blev det silver, men var väldigt tufft. Hon som vann (Anna Bjurman var tre minuter före) är bra, men mot resten var det var inte så hård konkurrens. Det var lite krig om silvret, men jag klarade det hyfsat lätt.

Nästa lopp blir Göteborgs halvmara 14 oktober. Säsongen avslutas förhoppnin­gsvis med Sylvesterl­oppet på nyårsafton, om brandsolda­t Edsberger får ledigt från Räddningst­jänsten.

– Jag jobbar på nyår, men hoppas få ledigt på dagen, säger Sarah, som då hinner med att vara tillbaka i tjänst vid högrisktid­en på nyårets kväll och natt.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Trean Sarah Edsberger, Hälle IF, och vinnaren Liduina van Sitteren, Örebro AIK, efter Kretsloppe­t i Borås.
BILD: PRIVAT Trean Sarah Edsberger, Hälle IF, och vinnaren Liduina van Sitteren, Örebro AIK, efter Kretsloppe­t i Borås.
 ?? ?? Göteborgsv­arvet 2023. Sarah Edsberger var tillbaka i gammal god form.
Göteborgsv­arvet 2023. Sarah Edsberger var tillbaka i gammal god form.
 ?? ?? Sarah Edsberger hoppas få ledigt från brandsläck­andet på nyårsafton­s dag. Då går traditions­enligt Sylvesterl­oppet genom Göteborg. När fyrverkeri­erna drar igång ska hon vara i tjänst igen.
Sarah Edsberger hoppas få ledigt från brandsläck­andet på nyårsafton­s dag. Då går traditions­enligt Sylvesterl­oppet genom Göteborg. När fyrverkeri­erna drar igång ska hon vara i tjänst igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden