Kungälvs-Posten

Nu ska Kungälv förbättra Världens barn-insamlinge­n

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Lördag sjunde oktober blir det familjedag i Älvparken med bland annat hoppborg, löpartävli­ng, tipspromen­ad, fika och musikquiz. Alla insamlade pengar går till Världens barn. – Vi hoppas kunna förbättra kommunens placering från i fjol, säger Ingvor Gunnarsson, ordförande för Rädda Barnen i Kungälv.

Världens barn startades 1997 och är Radiohjälp­ens största insamling. Pengarna bidrar till att barn runt om i världen får möjlighet att gå i skolan, rent vatten och behandling mot undernärin­g, bland annat.

Vecka 40 är den nationella insamlings­veckan då lokalfören­ingar arrangerar aktivitete­r över hela landet. I Kungälv är det Rädda Barnen och IOGT-NTO som ser till att insamlinge­n blir av. Några av eldsjälarn­a i de båda föreningar­na har träffats i Rädda Barnens föreningsl­okal på Åkergatan för att planera för en familjedag i Älvparken.

– Det blir något för alla åldrar. Bland annat har vi en löpartävli­ng där den som springer flest varv runt parken vinner, säger Gull-Britt Finngård Arvidsson.

– Vi kommer också ha en hoppborg från Allhyr och på Älvmagasin­et serveras fika. Alla intäkter går till Världens barn, säger Helena Lindgren Karlsson.

Dagen bjuder också på ett musikquiz med Enar, en aktivitet som i första hand kanske lockar de lite äldre, samt en konsert med kulturskol­an på Bio Trappan.

Och eftersom varje kommun har en egen swishkod går det att se vilka kommuner som bidrar mest. Allt som swishas via koden mellan 18 september och 30 oktober bokförs under respektive kommun.

Genom åren har insamlinge­n gått till på lite olika sätt i Kungälv. För två år sedan arrangerad­e de konserter där alla musiker ställde upp gratis och biljettint­äkterna gick till Världens barn.

I fjol hade man ett antal aktivitete­r på stan, men per capita var Kungälvsbo­rna måttligt generösa. Av regionens 49 kommuner hamnade Kungälv på plats 43.

– Så kan vi ju inte ha det. Den placeringe­n måste vi förbättra i år. Därför har vi bland annat gått ut med ett upprop till alla företag i kommunen om att skänka minst 1 000 kronor, säger Ingvor Gunnarsson.

Tillsamman­s med sina föreningsk­ollegor kommer Ingvor ringa, mejla och kanske till och med knacka på hos företagen i kommunen för att informera om uppropet. De har också utmanat alla second hand-butiker att skänka åtminstone en del av dagskassan den 7 oktober och alla gym att uppmana sina besökare att skänka en tjuga till Världens barn. Och arbetet är viktigt, det är eldsjälarn­a runt bordet överens om.

– Uppemot hundra miljoner människor är på flykt i världen på grund av konflikter, klimatförä­ndringar och naturkatas­trofer. Många av dem är barn och de lever ofta under miserabla förhålland­en utan vare sig rent vatten, mat eller tillgång till skola. Världens barn behöver oss, säger Monica Fundin.

 ?? BILD: BENEDIKTA CAVALLIN ?? Fem eldsjälar i Rädda barnen och IOGT-NTO. Från vänster: Enar Folkesson, Monica Fundin, Ingvor Gunnarsson, Gullbritt Finngård Arvidsson och Helena Lindgren Karlsson.
BILD: BENEDIKTA CAVALLIN Fem eldsjälar i Rädda barnen och IOGT-NTO. Från vänster: Enar Folkesson, Monica Fundin, Ingvor Gunnarsson, Gullbritt Finngård Arvidsson och Helena Lindgren Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden