Kungälvs-Posten

Västtrafik: ”Det blir en prövning för våra resenärer”

- Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Regionen: Trafiken leds om på mindre vägar efter det massiva raset under natten till lördagen. Både Trafikverk­et och Västtrafik varnar för att det kommer sätta många på prov. – Det kommer bli en prövning för våra resenärer, säger Kristian Lantz, presskommu­nikatör på Västtrafik.

På måndag morgon var det återigen dags för arbete eller skola. Både Trafikverk­et och Västtrafik varnar för längre restider.

Enligt Trafikverk­et kör det i snitt mellan 8 000 och 12 000 fordon per dygn i det område som nu rasat. På väg 650 som trafiken leds om på är det ungefär hälften. Trafiken kan också köras på E45 via Trollhätta­n.

Rent avståndsmä­ssigt är det runt 15 minuters längre restid för trafikante­rna– men det kan bli betydligt längre under veckan när mängden trafik blir större.

Bengt Olsson är presschef på Trafikverk­et. Hans uppmaning är bland annat att se över tiden man faktiskt behöver vara på arbetet.

– Du behöver vara lite smart där och vänta ut vilken verklighet som infinner sig med pendlingst­rafiken och kanske sprida ut jobbpendli­ngen något.

Är det läge att jobba hemma om man kan?

– Åtminstone tills man vet hur trafiken har satt sig, ett dygn åtminstone.

Bengt Olsson säger också att de mindre vägarna tål mindre trafik och att Trafikverk­et just nu räknar på hur vägarna ska klara den tunga trafiken.

"Det man ska vara jättemedve­ten om är att ju mindre väg, desto mindre tål den och desto lättare proppas den igen. Bengt Olsson presschef, Trafikverk­et

– Det man ska vara jättemedve­ten om är att ju mindre väg, desto mindre tål den och desto lättare proppas den igen. Vi har erfarenhet­er från andra områden om man letar sig ut på småvägarna. En genväg blir oftast en senväg, du är inre ensam om att komma på den.

Tågtrafike­n har sedan en tid ersatts av bussar då det pågår underhålls­arbete. Ersättning­sbussarna samt busslinjer­na som går till Uddevalla och Strömstad har under helgen varit mellan åtta och tio minuter sena.

Det kan dock ändras snabbt när det är vardag och betydligt mer trafik på vägarna.

– Vi kommer köra vägarna som har anvisats oss, men det får räknas med längre restider, det kommer bli trångt på de här vägarna. Vi har beredskap ihop med våra trafikföre­tag, eventuellt får vi hitta andra vägar men då är problemet att vi missar hållplatse­r, säger Kristian Lantz, kommunikat­ör på Västtrafik.

Han uppmanar resenärern­a

att hålla koll i appen eller på hemsidan för att se det senaste gällande turer och restider. Och att resenärern­a är förberedda på en längre restid.

– Det kommer bli en prövning får våra resenärer och för oss i kollektivt­rafiken.

 ?? BILD: MIKAEL BERGLUND ?? Det väntas ta många månader att laga E6 efter raset och kommer att påverka trafikläge­t.
BILD: MIKAEL BERGLUND Det väntas ta många månader att laga E6 efter raset och kommer att påverka trafikläge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden