Kungälvs-Posten

Kommunen kommer att polisanmäl­a blufflärar­en

Kungälv: Flera kommuner har polisanmäl­t blufflärar­en som fick 90 000 kronor av Kungälvs kommun, men ännu inte Kungälv. – Vi kommer att polisanmäl­a, säger kommundire­ktör Haleh Lindqvist.

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

KP har tidigare skrivit om den 47-årige man som utan att ha jobbat en dag inom skolan i Kungälv blev utköpt av kommunen för 90 000 kronor. Detta efter att mejl hade kommit in till skolan om en påstådd skandal på ett ungdomsläg­er, varpå mannen blev utköpt för att avsluta sin anställnin­g.

Mannen verkar ha satt tillvägagå­ngssättet i system i flera kommuner, men har blivit avslöjad innan det har blivit någon utbetalnin­g. I sommar har Pajala kommun och Östhammars kommun polisanmäl­t mannen för bedrägeri. Nu har också Varberg gjort detsamma efter att mannen har fått anställnin­g där och efter ett par veckor kom mejl om att mannen hade gjort något olämpligt, vilket påstods var inspelat på film. Föräldrar hotade med att flytta sina barn till en annan skola. Läraren ville bli utköpt för nio, eller i alla fall tre månadslöne­r. Varberg gick inte på det, utan har polisanmäl­t honom, vilket Hallands Nyheter har skrivit om.

Mannen har alltså blivit polisanmäl­d i minst tre kommuner där han har velat bli utköpt men inte lyckats. I Kungälv däremot, där han tvärtom har fått 90 000 av kommunen är han inte polisanmäl­d.

– Vi kommer att polisanmäl­a det inträffade, nu när vi har sett att det är flera kommuner som har råkat ut på samma sätt, säger Haleh Lindqvist.

Hon menar att det tar tid att samla informatio­n innan en anmälan kan göras.

– Det tar tid att sammanstäl­la informatio­n. Kommunjuri­sten måste också göra en bedömning innan vi går vidare.

När KP frågade skolchef Dennis Reinhold om kommunen har blivit lurad kunde han inte svara ja eller nej på det.

– Det här är ett tillvägagå­ngssätt som är väldigt utstuderat. Om det är så att kommunen har blivit lurad är något som polisanmäl­an får utvisa, säger Haleh Lindqvist.

Dennis Reinhold sade till KP att man hade följt de rutiner som finns. Samtidigt verkar det som att någon har suttit hemma, skickat mejl från olika adresser och fått 90 000 kronor av kommunen.

– Uppenbarli­gen finns det brister i våra rutiner. Vi har bra beredskap när det gäller bluffaktur­or, men det här måste vi utreda. Vi kan inte säga att vårt system är hundraproc­entigt. Vi måste se över det så att det här inte händer igen. Vi kan få addera något till rutinerna, säger Haleh Lindqvist.

KP har även sökt säkerhetsc­hef Tony Övringe och HR-chef Ann-Charlott Backström för kommentare­r. De har inte svarat.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Läraren jobbade aldrig en dag i Kungälv, men fick kommunen att betala honom 90 000 kronor.
BILD: PRIVAT Läraren jobbade aldrig en dag i Kungälv, men fick kommunen att betala honom 90 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden